În contextul general al digitalizării autorității fiscale și al obiectivelor legate de creșterea gradului de colectare TVA, la sfârșitul lunii iulie, România a primit derogarea de la sistemul comun al Uniunii Europene privind taxa pe valoare adăugată, fapt ce permite ca începând cu 01.01.2024 România să instituie facturarea electronică obligatorie pentru toate tranzacțiile între societăți comerciale (de tip B2B).
Serviciul Socrate e-Factura pregătit să răspundă nevoilor de raportare
BITSoftware oferă 3 servicii noi: Socrate SAF-T, Socrate e-Factura și Socrate e-Transport ca suport în digitalizarea sistemului fiscal
2022 este un an de referință în ceea ce privește evoluția fiscalității în România. ANAF a făcut pași mari pentru digitalizare, în special pentru facilitarea relației cu mediul de afaceri. Acest termen nu este deloc unul nou, însă adopția sa în România a fost dificilă și mult amânată, birocrația rămânând unul dintre cele mai anevoioase aspecte ale afacerilor.
Pe palierul digitalizării, s-au văzut anul acesta destul de multe progrese: a fost încheiat procesul de conectare a caselor de marcat la sistemul ANAF, sistemul SAF-T, factura electronică (RO e-Factura) și e-Transport, soluția de monitorizare a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, au devenit și ele deja obligatorii.
Restartul sistemului fiscal, o provocare pentru mediul de business din România
Digitalizarea și modernizarea ANAF, îmbunătățirea comunicării cu contribuabilii, persoane fizice sau juridice, au fost doar câteva dintre dorințele (și cerințele) mediului de business. Iată că și anul 2022 este unul plin de schimbări în sistemul fiscal, unele dintre măsurile fiscale fiind asumate cu termene clare și în PNRR.
Digitalizarea mediului de business reprezintă o provocare pentru sistemul actual și este singura modalitate de a ne alinia cu legislația europeană.
Începând de vineri, 1 iulie 2022, operatorii economici care comercializează produse cu risc fiscal ridicat (B2B) şi cei care desfășoară activități economice în relația cu statul (B2G) au obligaţia să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional RO e-Factura, potrivit prevederilor OUG nr. 120/2021, aprobată cu modificări prin Legea nr. 139/2022.