În ultimii ani, digitalizarea a început să joace un rol tot mai important în industria construcțiilor, schimbând radical modul în care proiectele sunt planificate, gestionate și executate. Tehnologiile moderne, precum BIM (Building Information Modeling), dronele, inteligența artificială și platformele software de management, contribuie semnificativ la creșterea productivității și profitabilității șantierelor. Acest articol explorează modul în care digitalizarea influențează aceste aspecte esențiale pentru succesul proiectelor de construcții.
Conform Euroconstruct, lider european de prognoză a pieței construcțiilor, adoptarea la scară tot mai largă a soluțiilor software ERP, CRM, sau de Project Management, este tot mai extinsă, iar pentru anii care vor urma, utilizarea acestora se va intensifica. Conform aceleiași surse, România a înregistrat cea mai importantă creștere la nivel european, însă dificultățile cu care se confruntă companiile de construcții sunt legate mai ales de impactul costurilor, planificarea corectă a bugetelor, urmărirea derulării proiectelor și planificarea optimă a utilizării resurselor.
Companiile din construcții se confruntă cu numeroase provocări care pot afecta eficiența, calitatea și profitabilitatea proiectelor. Între gestionarea resurselor umane, controlul costurilor, respectarea termenelor și menținerea standardelor de calitate, companiile din acest sector au nevoie de soluții inovatoare pentru a rămâne competitive. SocrateERP oferă soluții eficiente pentru a depăși aceste provocări și a optimiza procesele de afaceri. În acest articol, vom explora principalele provocări din industria construcțiilor și cum poate SocrateERP să ajute în rezolvarea lor.
Ecosistemul soluțiilor pentru construcții se îndreaptă către platforme software integrate care servesc mai bine nevoilor clienților. Conform companiei de consultanță McKinsey, digitalizarea în domeniul construcțiilor poate aduce o creștere a productivității de aproximativ 15% și o reducere a costurilor de 6%. În funcție de gradul de digitalizare și de cultura organizațională a fiecărei companii, procentul poate fi, uneori, semnificativ mai mare.
[Infografic] 5 funcționalități obligatorii pentru o soluție ERP pentru construcții
Companiile din construcții se confruntă cu o serie de provocări, pentru care oferim o serie de soluții dedicate industriei. SocrateERP reprezintă un pas înainte atât în ceea ce privește eficientizarea, cât și în tot ceea ce înseamnă rezultate mai performante, resurse mai bine alocate, procese mai fluide.
Construiți un business stabil pe o piață plină de perturbări cu soluțiile software potrivite. Folosiți fondurile europene pentru digitalizarea activității de pe șantier cu SocrateERP!
Uniunea Europeana pune la dispoziția companiilor de construcții fonduri nerambursabile prin intermediul a două măsuri: POC 4.1.1.bis - fonduri pentru retehnologizare și digitalizare și PNRR C9 - Programul de digitalizare a IMM-urilor.
BITSoftware dezvoltă și implementează soluții ERP, CRM și BI de ultimă generație pentru diferite industrii, companii mijlocii și mari din sectorul privat. Ca parte a Grupului Entersoft, suntem acum unul dintre cei mai importanți furnizori de software de business din România, cu cel mai complet portofoliu de produse. Cu peste 600 de ingineri calificați care pot oferi soluții de top, oportunitățile de viitor sunt fascinante și pot sprijini viziunea clienților noștri din industria de construcții pentru transformarea digitală.
Construind performanța - Care sunt cei mai importanți indicatori de performanță (KPI) în construcții?
Indiferent de industrie, indicatorii sunt instrumente de măsurare a performanței și sunt singurul mijloc de a ști dacă performanța unui proces se ameliorează sau se degradează și dacă este necesară o intervenție asupra sa.
Indicatorii de performanță (KPI) sunt de mai multe tipuri: indicatori strategici (cota de piață, profit, cifra de afaceri, satisfacția clienților), indicatori manageriali (disponibilitatea resurselor, costuri, buget), indicatori operaționali (performanțe individuale, performanțe pe procese, produse, specificații, eficiență). Dacă nu sunt măsurați și tratați corespunzător, indicatorii de performanță pot influența negativ rezultatele companiilor care activează în domeniu.
Constructorii se evidențiază în rândul celorlalte companii printr-o complexitate sporită a proceselor, precum și printr-o segmentare a activității prin lucrul simultan pe mai multe șantiere, și prin utilizarea mai multor centre de profit.
O analiză McKinsey arată că industria de construcții și inginerie este tot mai interesată de utilizarea tehnologiei, iar utilizarea soluțiilor software va transforma pe viitor modul în care se planifică, proiectează și execută proiectele de construcții.
Un studiu efectuat de EY și rezumat de Profit arată că Inteligența artificială, diversificarea talentelor și noile reglementări sunt motoarele de creștere ale companiilor de dimensiuni medii la nivel global în următoarele 12 luni.