Restartul sistemului fiscal, o provocare pentru mediul de business din România

Autor: Alina Răfoi

Restartul sistemului fiscal Blog

Digitalizarea și modernizarea ANAF, îmbunătățirea comunicării cu contribuabilii, persoane fizice sau juridice, au fost doar câteva dintre dorințele (și cerințele) mediului de business. Iată că și anul 2022 este unul plin de schimbări în sistemul fiscal, unele dintre măsurile fiscale fiind asumate cu termene clare și în PNRR.

Pe palierul digitalizării, am văzut deja primele progrese: a fost încheiat procesul de conectare a caselor de marcat la sistemul ANAF, iar sistemul SAF-T și factura electronică (RO e-Factura) au devenit și ele deja obligatorii. 

​​Scopul noilor raportări fiscale este să creeze un nivel mult mai mare de transparență în relația dintre contribuabili și autoritățile fiscale. Este esențial ca eforturile depuse atât de mediul de afaceri, cât și de către administrația fiscală să-și atingă obiectivele și, în viitor, să vedem timpi mai reduși de control fiscal, costuri mai reduse de conformare fiscală, simplificarea sau chiar eliminarea anumitor declarații fiscale, dar și o îmbunătățire a colectării și crearea unui mediu mai echitabil pentru agenții economici.

Deși aceste măsuri au fost anunțate și au intrat în discuții încă de anul trecut, agenții economici având o perioadă de câteva luni ca să se familiarizeze cu subiectul și să se pregătească, totuși un studiu publicat recent de EY România arată că mediul de business nu este încă 100% pregătit pentru "o implementare atât de rapidă" a noilor raportări fiscale. Toate aceste raportări vin cu multiple provocări asociate, începând de la înțelegerea cerinţelor, costurile suplimentare de conformare, calibrarea soluţiilor ERP sau identificarea unor soluţii potrivite pentru pregătirea datelor în formatele cerute. 

Ca furnizor consacrat de sisteme de business, am analizat complexitatea cerințelor noilor raportări fiscale, amplitudinea datelor ce trebuie furnizate, variațiunea și specificitatea în implementarea ERP și am venit cu soluții care să răspundă tuturor acestor provocări. 

​​SocrateDeclarații pentru generarea raportării SAF-T 

În luna mai am lansat SocrateDeclarații pentru generarea raportării SAF-T oferit exclusiv ca serviciu SaaS în AWS Cloud. Soluția a fost proiectată pentru a se integra cu SocrateERP, dar și cu terțe sisteme informatice sau aplicații specializate. 

Echipa BITSoftware vă oferă și servicii de suport și implementare pentru utilizarea serviciului SocrateDeclarații pentru generarea raportării SAF-T, precum și o documentație cu etapele ce trebuie parcurse pentru obținerea declarației. Serviciul SocrateDeclarații oferă:

  • procesarea datelor în vederea obținerii declarației în formatul .xml standardizat solicitat de  ANAF
  • stocarea fișierelor sursa (.csv) generate fie din ERP sau provenite din alte surse
  • stocarea declarațiilor generate
  • validarea sintactică și de structură a datelor procesate
  • păstrarea istoricul informațiilor de procesare
  • informații cantitative și calitative despre datele procesate/raportate, atât la nivel de fișiere sursă, cât și la nivel de .xml declarație

Socrate e-Factura pentru simplificarea relațiilor comerciale

Pentru operatorii economici care comercializează produse cu risc fiscal ridicat (B2B) şi cei care desfășoară activități economice în relația cu statul (B2G), care au obligaţia începând cu 1 iulie să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional RO e-Factura, potrivit prevederilor OUG nr. 120/2021, aprobată cu modificări prin Legea nr. 139/2022, BITSoftware a lansat Socrate e-Factura pentru ca antreprenorii să beneficieze de simplificarea relațiilor comerciale, de transparență și de o mai mare încredere în partenerii de business. 

Noul serviciu, Socrate e-Factura, oferă înregistrarea la ANAF a facturilor în format electronic, în conformitate cu legislația care introduce Sistemul național privind facturarea electronică RO e-Factura pentru instituții publice și companii ce își desfășoară activitatea în România, conform OUG 120/2021.

Acest serviciu SaaS dezvoltat în AWS Cloud va fi disponibil atât clienților noștri de SocrateERP, pentru cele două versiuni, on-premise și cloud, cât și unor terți furnizori de aplicații software de business.

Socrate e-Factura oferă următoarele funcționalități:

  • accesul securizat și gestionarea autentificării operării cu serviciul ANAF
  • conversia în format XML cu validarea acestuia
  • transmiterea la ANAF a facturilor în format electronic
  • descărcarea de la ANAF a facturilor electronice primite, precum și a mesajelor legate de acestea. 
  • stocarea facturilor electronice

Dacă vreți să fiți pregătiți să răspundeți noilor provocări aduse de restartul sistemului fiscal din România și doriți să aflați mai multe informații despre soluțiile și serviciile pe care vi le punem la dispoziție, vă rugăm să ne scrieți la contact@bitsoftware.ro

 

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...