Maratonul marii digitalizări fiscale: SAF-T, e-Factura și e-Transport

Date: 17-11-2023
Author: Alina Răfoi

Maratonul digitalizarii Blog

Digitalizarea și modernizarea ANAF, îmbunătățirea comunicării cu contribuabilii, persoane fizice sau juridice, au fost doar câteva dintre dorințele și cerințele mediului de business, iar anul 2022 a fost unul de referință și plin de schimbări pentru sistemul fiscal prin următoarele măsuri, prezentate în ordinea cronologică a introducerii lor:

  • Încheierea procesului de conectare a caselor de marcat la sistemul ANAF
  • Obligativitatea raportării SAF-T
  • Introducerea facturării electronice (RO e-Factura)
  • Introducerea raportării e-Transport, soluția de monitorizare a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat

Ca furnizor consacrat de sisteme de business, am analizat complexitatea cerințelor noilor raportări fiscale, amplitudinea datelor ce trebuie furnizate, variațiunea și specificitatea în implementarea ERP și am venit cu soluții care să răspundă noilor cerințe, prin intermediul a trei servicii, respectiv: SBS eSAFT, SBS eFactura și SBS eTransport.

SBS eSAFT, raportare complet automatizată

Raportarea SAF-T a devenit obligatorie pentru marii contribuabili din 2022, iar pentru ceilalți din 2023 (contribuabili mijlocii, bănci, IFN-uri, societăți de asigurare ori alte instituții financiare), iar din 2025 va deveni obligatorie și pentru micii contribuabili. 

SBS eSAFT are ca scop procesarea  datelor contabile ale unei companii pentru obținerea raportării D406, SAF-T (Standard Audit File for Taxation), în formatul standardizat solicitat de ANAF. Soluția nu se limitează strict la transmiterea electronică a datelor în formatul solicitat de ANAF, ci acoperă cea mai dificilă parte a procesului de raportare, și anume, prelucrarea datelor necesare raportării din sistemele informatice utilizate de clienți sau din alte surse de .csv standardizate, validarea acestora și agregarea în formatul solicitat. Peste 100 de companii folosesc serviciul SBS eSAFT pentru obținerea raportării obligatorii. 

📍Solicitați mai multe detalii sau o ofertă de preț

SBS eFactura pentru simplificarea relațiilor comerciale

Odată cu 1 ianuarie 2024 facturarea electronică se generalizează, ea devenind obligatorie pentru toate firmele din România. Antreprenorii pot opta pentru SBS eFactura, serviciu SaaS dezvoltat de BITSoftware nativ AWS Cloud, care permite trimiterea facturilor către sistemul RO e-Factura în formatul standardizat cerut de ANAF și gestionarea mesajelor primite, în conformitate cu cerințele legislației.

✅ Am scris aici care sunt elementele care diferențiază SBS eFactura față de celelalte soluții de pe piață.

Acest serviciu funcționează deja împreuna cu sistemele noastre ERP din gama SocrateERP și EBS, dar este pregatit și pentru integrare prin API cu alte aplicații de facturare sau sisteme ERP și peste 75 de clienți au validat deja soluția în ultimul an și jumătate. 

📍Solicitați mai multe detalii sau o ofertă de preț

SBS eTransport pentru monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat 

Tot anul trecut, Guvernul României a aprobat un proiect de Ordonanță de urgență prin care se stabilește implementarea sistemului electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat. RO e-Transport, vizează direct importatorii, distribuitorii și exportatorii de bunuri cu risc fiscal ridicat pentru cazurile în care transportul este realizat cu mijloace de transport cu masa mai mare de 2.5 tone sau greutatea sau   valoarea bunurilor cu risc fiscal aferente unei tranzacții comerciale este mai mare de 500 KG sau 10.000 RON.

Serviciul SBS eTransport de la BITSoftware asigură declararea la ANAF a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, în conformitate cu legislația care introduce sistemul național ”RO e-Transport”, conform OUG 41/2022. Sistemul național RO e-Transport asigură monitorizarea din partea ANAF a acestor transporturi prin generarea unui cod unic de înregistrare pentru fiecare transport - UIT, ce va fi menționat în clar pe documentele însoțitoare ale transportului. 

📍Solicitați mai multe detalii sau o ofertă de preț

Aceste trei servicii SaaS dezvoltate de BITSoftware, native AWS Cloud, sunt oferite pe bază de abonament cu cost variabil în funcție de volumul de tranzacții necesare a fi prelucrate. Acestea sunt disponibile atât clienților care folosesc soluțiile noastre ERP, cât și companiilor care utilizează aplicații ERP de la alți furnizori. 

Pentru mai multe detalii despre pachetele disponibile, vă invităm să ne scrieți la contact@bitsoftware.ro

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...