Rolul managerului de proiect pe șantier

Date: 10-02-2021
Author: Alina Răfoi

pexels-pixabay-159306

Acum ceva vreme, făceam o scurtă trecere în revistă a principalelor sarcini și a rolului managerului de proiect în zona de construcții. Am simțit însă nevoia să reluăm subiectul și să facem update. Indiferent de tipul de proiect de construcții, că vorbim despre proiecte civile, comerciale sau industriale, “hățurile” proiectului se află în mâinile managerului de proiect. El este cel care organizează, planifică și coordonează activitățile și resursele de pe șantier, verifică și controlează lucrările de construcție, se asigură că are la dispoziție toate resursele materiale, financiare și umane necesare pentru fiecare etapă din proiect, se asigură de instruirea personalului din subordine și se asigură că se respectă tehnologiile de execuție și de exploatare și întreținere a echipamentelor.

 

Planificarea proiectului

 

Încă înainte de începerea efectivă a lucrării, managerul de proiect trebuie să planifice activitatea întregii sale echipe. Structura cuprinde informații despre cum și când vor fi executate lucrările pe etape, sub-etape și activități, inclusiv lucrări de pregătire care trebuie finalizate înainte de începerea construcției. Această etapă este esențială inclusiv pentru estimarea costurilor, pentru că acestea determină prețul oferit beneficiarului pentru lucrare.

 

Tot în această etapă, managerul de proiect trebuie să stabilească datele de livrare pentru fiecare etapă sau sub etapă în parte, pe care echipa sa trebuie să le respecte pentru a termina lucrarea la timp și în bugetul stabilit.

 

Aprovizionarea

 

Și în construcții este ca-n bucătărie: atunci când ai o rețetă de urmat, trebuie să te asiguri că ai toate ingredientele necesare la îndemână. Una din sarcinile esențiale pentru realizarea proiectului la timp este aprovizionarea. Managerul de proiect trebuie să întocmească necesarul de materiale, să se asigure că are absolut toate “ingredientele” necesare pentru finalizarea proiectului și să pună în aplicare o metodă de urmărire a inventarului. E important ca aprovizionarea, dar și depozitarea materialelor și a echipamentelor să se facă cu conștiinciozitate, ca să nu se atragă costuri suplimentare.

 

Realizarea lucrărilor

 

Pe șantier, managerul de proiect este șeful, ceea ce înseamnă că el este responsabil nu doar de activitatea de planificare, ci și de tot ce înseamnă realizarea lucrărilor și supravegherea echipelor de execuție. Aceasta înseamnă coordonarea și dirijarea eforturilor lucrătorilor din construcții, dar și utilizarea optimă a tuturor resurselor (materiale de construcții, echipamente și utilaje). 

 

Monitorizarea și gestionarea pontajelor

 

Pentru că predarea la timp a proiectului depinde de realizarea la timp a lucrărilor și în bugetul prevăzut așa cum au fost planificate, responsabilul de șantier trebuie să se asigure de prezența reală a muncitorilor. Situaţia pontajelor din domeniul construcţiilor este cunoscută ca fiind dificilă şi complicată, consumatoare de timp şi energie. Pentru că aplicațiile mobile sunt tot mai solicitate în domeniul construcțiilor, anul trecut am lansat SocratePontaje, aplicația mobilă care permite introducerea pontajelor în timp real,
 direct de pe șantier și de pe orice dispozitiv. Utilizarea aplicației mobile SocratePontaje eficientizează și toate celelalte procese care decurg din pontaj, cum ar fi administrarea resurselor umane sau salarizarea.

 

Urmărirea obiectivelor de timp și bani

 

Rolul managerului de proiect în construcții nu este acela de a întinde mortar sau de a pregăti cimentul (deși idealul este să poată da indicații sau să dea o mână de ajutor acolo unde e nevoie), ci este de datoria lui să se asigure că toate lucrările sunt realizate conform normelor, la timp și în limitele costurilor proiectate.

 

Și în construcții timpul înseamnă bani. Predarea la timp a lucrării este unul din obiectivele cheie, deoarece orice întârziere atrage după sine penalizări din partea beneficiarului și costuri adăugate. Ca să se asigure că poate livra la timp, managerul de proiect trebuie să monitorizeze zilnic lucrările și să se asigure că echipa sa avansează în timp util. În cazul în care apare o încetinire a lucrărilor (fie datorită vremii, fie vreunei sarcini care ia mai mult timp decât prevăzut), șeful de șantier trebuie să revadă planul și să facă schimbările necesare astfel încât să asigure că întârzierile sunt cât mai mici.

 

Înainte de începerea lucrărilor, se fac estimările de costuri, care includ salarii, echipamente, utilaje și materiale, și se stabilește un buget. Costurile previzionate determină profitabilitatea proiectului. După începerea lucrării, șeful de șantier trebuie să se asigure că nu se depășește bugetul, prin intermediul unui raport zilnic de costuri previzionate versus realizate.

 

Posibilitatea de a urmări profitabilitatea pe proiecte, pe faze si subfaze ajută managementul să înțeleagă unde este loc de optimizare, ce trebuie corectat și cum pot fi maximizate profitul și randamentul.

 

“În SocrateBI am definit împreuna cu echipa BITSoftware cele mai importante rapoarte pentru o companie de construcții, printre care se regasesc P&L, raportul planificat versus realizat, solduri neachitate, raportul cheltuielilor nealocate sau producția în curs”, spune Catalin Ceposu, CEO Rampad.

 

Prin implementarea de soluții complete pentru construcții, Managerii de Divizie au devenit mult mai autonomi.

 

“Datorită implementării SocrateBI ședințele cu Managerii de Divizie sunt mult mai eficiente și durează mai puțin. Vorbim pe aceleași cifre și le putem discuta și telefonic; chiar și 15 minute sunt suficiente pentru a clarifica anumite aspecte”, explică Ceposu.

 

Dacă recitim toate sarcinile descrise mai sus, rezultă că viața unui manager de proiect în construcții nu este deloc simplă. Dar poate fi mult ușurată cu ajutorul soluției complete pentru construcții, care ajută la gestiunea eficientă a tuturor proceselor din companie: achiziții, managementul contractelor, costurilor, consumurilor, salariaților, echipamentelor și utilajelor, maximizând profitul printr-o execuție eficientă a fiecărui proiect și prin posibilitatea gestionării mai multor proiecte cu resurse mai puține, prin integrarea și automatizarea proceselor cheie.

 

Clienți precum Rampad, CCC Kronstadt, SUT Carpați sau Ascorp au descoperit deja avantajele soluțiilor noastre. Consultați studiile de caz și aflați cum și-au eficientizat activitatea cu soluțiile BITSoftware. 

 

Descărcați studiile de caz

 

 

Soluțiile BITSoftware oferă funcționalitate completă pentru companiile din construcții

 

BITSoftware furnizează soluții software pentru construcții, care asigură un management metodic, eficient şi responsabil al proiectelor de construcții și care asigură respectarea termenelor, a calității și bugetelor, în vederea maximizării satisfacției clienților și a profitabilității. 

 

SocrateERP asigură gestiunea eficientă a tuturor proceselor din companie: achiziții, managementul contractelor, costurilor, consumurilor, salariaților, echipamentelor și utilajelor, maximizând profitul printr-o execuție eficientă a fiecărui proiect și prin posibilitatea gestionării mai multor proiecte cu resurse mai puține, prin integrarea și automatizarea proceselor cheie. 

 

Împreună cu SocrateBI, soluția de Business Intelligence de ultimă generație, și cu SocrateERP pentru construcții aveți la dispoziție un instrument puternic de control și analiză prin intermediul rapoartelor special create pentru companiile de construcții, care oferă o imagine de ansamblu asupra tuturor indicatorilor importanți. În plus, vorbind despre o soluție ERP flexibilă, fiecare manager are libertatea de a-și creea propriile rapoarte specializate, pe care le poate trimite și altor persoane de decizie din cadrul companiei care ar putea fi interesate. 

 

Aplicația mobilă SocratePontaje vă permite să urmăriţi și gestionaţi forţa de muncă de pe telefonul mobil. Obţineţi informaţii exacte de pe șantier, detaliate la nivel de proiecte, faze și subfaze și reduceţi costurile cu forţa de muncă! Prin prelucrarea orelor lucrate pe proiect, se calculează costurile și profitabilitatea în timp real. Toate datele din aplicaţia mobilă SocratePontaje sunt stocate în siguranţă în cloud pentru acces imediat și de oriunde.

 

Soluțiile software pentru construcții de la BITSoftware pot fi achiziționate și cu ajutorul fondurilor nerambursabile puse la dispoziție de către Uniunea Europeana. Găsiți aici mai multe detalii despre buget și condițiile de eligibilitate. 

 

Fiți mereu la înălțime cu SocrateERP pentru construcții!

 

Solicitați o prezentare a soluțiilor pentru construcții

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...