Top provocări ale unui manager de logistică

Date: 17-03-2016
Author: Alina Răfoi

software erp wms logistica

La sfârșitul anului trecut, am avut ocazia de a avea câteva întâlniri cu câțiva manageri de logistică cu care am discutat despre cele mai importante provocări din viața lor profesională. Nu era prima mea tangență cu oameni de logistică, așa că știam că mă așteaptă discuții interesante și, speram, suficient de lungi încât să reușim să punem punctul pe i. Spun asta pentru că resursa lor cea mai prețioasă și, în același timp, cea mai rară este timpul.

Înainte de a începe să vă povestesc câte ceva despre provocări, haideți să vă fac rapid un scurt profil al unui manager de logistică. Un manager de logistică de succes este un om cu expertiză în logistică, achiziții și transporturi, un cunoscător al psihologiei umane cu bune capacități de a selecta oamenii potriviți și de a coordona o echipă, cu experiență vastă în managementul stocurilor și al fluxurilor din cadrul unui depozit, bun cunoscător al legislației, dar și al contabilității (măcar la nivel primar), capabil de a analiza informațiile  și de a dezvolta și implementa direcțiile strategice, dar și de a motiva persoanele atât din cadrul propriei echipe, cât și pe cele cu care interacționează în afara acesteia, astfel încât toate acestea să conducă în final la succes.

În această mare de activități atât de diverse, am reușit să identificăm cele mai comune provocări ale unui manager de logistică, dar și soluția care poate să ajute la rezolvarea lor.

Timpul  

Dacă încercăm o definiție a activității unui logistician, atunci aceasta ar spune că treaba acestuia este să se asigure că un anumit produs ajunge exact unde trebuie și când trebuie. Timpul este, deci, esențial. Dar ce te faci când nu totul depinde de tine? Cauzele întârzierilor pot fi multiple și tocmai aici își demonstrează managerul de logistică arta, prin identificarea gâtuirilor și prin găsirea în timp util a căilor de a le evita sau de a le corecta. Una dintre cele mai comune cauze ale întârzierilor este identificarea cu greutate a locației mărfii în procesul de picking. Desigur, în această goană a identificării punctelor blocante, viața logisticianului poate fi mult ușurată de existența unor soluții ERP și WMS. FluxVision WMS este o componentă cheie în managementul eficient al depozitelor, permițând o trasabilitate completă a mărfurilor prin intermediul codurilor de bare, inclusiv a locației exacte. Prin intermediul celor 70 de parametri editabili direct de către managerul de logistică, sistemul de gestiune a depozitelor permite ghidarea în timp real a utilizatorilor în timpul operațiunilor de depozitare, împărțirea depozitului pe zone și spargerea comenzilor, astfel încat un operator să aibă definită o singură zonă de acțiune în depozit, rezultând o scurtare a timpului de realizare a comenzilor, o familiarizare a operatorilor cu anumite zone din depozit, o optimizare a muncii în depozit, dar și a fluxului de comenzi și reducerea timpilor morți. Durata de realizare a activităților de inventariere este și ea redusă, FluxVision realizând un inventar în timp real.

Lipsa flexibilității

Logisticianul, prin natura sa, este unul dintre cele mai flexibile profile, deoarece trebuie să fie capabil să găsească soluții, în timp util, la orice problemă care poate apărea pe parcursul unei zile.

Tocmai de aceea, are nevoie de soluții de gestiune flexibile, care să poată răspundă rapid situațiilor ivite. FluxVision este cel mai flexibil sistem WMS de pe piață, care poate fi acesat de oriunde și de pe orice dispozitiv ce are o conexiune de internet. Acesta răspunde la diferite cerințe și scenarii legate de sezonalitate, de nevoia de a reproiecta în mod dinamic spațiul de stocare, de a consolida mai multe depozite într-unul singur, de a-l extinde și la alte locații, de a adăuga noi utilizatori sau de a-i elimina, dar și de a fi integrat cu alte dispozitive: hand-held-uri, imprimante, sisteme pick-by-light, pick-by-voice sau altele.

Corectitudinea operațiilor

Acesta este un domeniu extrem de dinamic, iar în modelul de logistică cu pixul și hârtia, erorile sunt extrem de ușor de făcut. Prin intermediul operațiunilor ghidate cu ajutorul cititoarelor de coduri de bare, erorile din depozit sunt de domeniul trecutului. Dacă până acum cazuri precum identificarea greșită a mărfurilor în depozit de către operator, inacuratațea datelor din sistem, comenzile returnate de către client deoarece produsele nu corespundeau comenzii, se întâmplau la ordinea zilei, odată cu implementarea SocrateERP integrat cu FluxVision WMS, toate acestea vor lua sfârșit.

Acestea sunt primele 3 cele mai comune provocări ale unui manager de logistică. Dumneavoastră ce alte probleme aveți în gestionarea eficientă a depozitului?


Intrebari? Contactați-ne și discutați cu unul dintre specialiștii BITSoftware. 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...