Principalele tendințe în Retail și cum pot răspunde comercianții la provocările momentului

Date: 23-05-2023
Author: Alina Răfoi

Principalele tendinte retail SM Blog

Așteptările consumatorilor evoluează, iar retailerii resimt mai mult ca niciodată presiunea de a veni cu propuneri convingătoare pentru consumatori. Așa cum reiese din studiul EY Future Consumer Index, consumatorii își doresc de la retaileri: să le facă viața mai ușoară, mai bună și mai satisfăcătoare.

Având în vedere că inflația crează o creștere semnificativă a costurilor de producție și a prețurilor din magazin, în majoritatea piețelor, retailerii se văd nevoiți să se concentreze pe optimizarea costurilor, îmbunătățirea eficienței rețelelor de distribuție și pe căutarea unor modalități noi pentru a livra valoare adăugată consumatorilor. Toate acestea le pot face cu soluția software end-to-end pentru Retail pe care le-o punem la dispoziție.

Vedeți mai multe detalii despre soluția end-to-end pentru Retail

Dar haideți să vedem întâi câteva dintre principalele tendințe de pe piața de Retail:

Creșterea volumului de cumpărături online

Nu mai este deloc o noutate, dar modul în care consumatorii iau decizii de cumpărare s-a modificat dramatic, iar mediul online are o pondere foarte mare. Decizia de cumpărare nu se mai bazează acum doar pe disponibilitatea produsului în magazinul fizic și pe preț, ci depinde și de recenziile de pe social media, de comparatoarele de preț online sau de termenul de livrare, care trebuie să fie cât mai scurt.

Campanii de marketing personalizate

Influența campaniilor de marketing personalizate va fi din ce în ce mai puternică. Campaniile personalizate țin cont de comportamentul clienților, preferințele lor de consum, de tipul de comunicare, de canalele online accesate (website, social media), tipul și frecvența tranzacțiilor, etc. 

Livrare cât mai rapidă

Durata de livrare poate influența decizia unui cumpărător de a cumpăra un produs de la un anumit retailer. Amazon a fost primul retailer care a introdus livrarea în aceeași zi. Pe acest model, mari retaileri din România, cum ar fi Emag, au început să introducă noi tipuri de livrare: livrare în aceeași zi, livrare programată, ridicare din magazin sau ridicare din puncte de livrare.

Creșterea popularității pentru casele de tip self-check-out

Creșterea caselor self-check-out este un alt efect al modificărilor comportamentului de shopping. O inovație încă dinainte de pandemia de COVID-19, adoptată de retailerii care voiau să ofere consumatorului o altfel de experiență de cumpărături, casele de tip self check-out au crescut în popularitate într-o perioadă în care era de evitat contactul uman cât mai mult posibil. Potrivit unui studiu realizat de Verizon Look Forwards, 23% dintre participanți folosesc acum casele de tip self check-out, iar acest trend este estimat să continue.

Nevoia de sustenabilitate

Sustenabilitatea a trecut de la nice-to-have la must-have în ultimii ani, trend care continuă în anii ce vor urma. Interesul pentru sustenabilitate se observă la nivelul consumatorilor care vor să știe cum este fabricat un produs, unde și sub ce condiții. Mai mult, se remarcă o atenție tot mai mare asupra momentului postconsum, respectiv colectării și reciclării materialelor și ambalajelor, pentru a încerca să limităm impactul schimbărilor climatice. 

Entersoft Retail transformă obiectivele în rezultate

BITSoftware propune o soluție end-to-end, de ultimă generație, care încorporează cele mai bune practici de business pentru companiile de retail, pentru a ține pasul cu cerințele consumatorilor. Soluția integrează aplicații, echipamente și servicii și acoperă în întregime cerințele operaționale ale gestionării unui magazin sau a unei rețele de magazine. Entersoft Retail este soluția optimă pentru lanțurile de magazine și francize și se integrează  cu soluția ERP, CRM and e-Commerce  - Entersoft Business Suite și cu alte soluții ERP din piață.

Entersoft Retail, aplicație modernă, de sine stătătoare, concepută special pentru industria de retail, cu funcții hibride (online și offline) se integrează în back-office cu soluția ERP&CRM, Entersoft Business Suite și cu terțe soluții din piață. Soluția automatizează fluxurile de lucru și accelerează procesele pentru a minimiza costurile operaționale și pentru a crește eficiența generală oferind clienților suport și o experiență mai bună în magazin.

Sistemul de raportare oferit de Entersoft Retail® este unul complet și detaliat, pornind de la rapoarte standard pâna la rapoarte dinamice, în care se pot combina informațiile necesare. Cu Entersoft Retail se pot analiza în timp real nevoile clienților și tendințele pieței, toate acestea ducând la îmbunătățirea experienței consumatorilor finali și la creșterea competitivității.

Vedeți mai multe detalii despre soluția software end-to-end pentru Retail și solicitați o prezentare personalizată. 

Solicitați o prezentare

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...