Introducerea noului mecanism pentru colectarea TVA, cunoscut sub numele de Split TVA, a fost inclusă în OG nr. 23/2017, document care stabilește că, de la 1 ianuarie 2018, firmele înregistrate în scopuri de TVA vor fi obligate să-și deschidă un nou cont, dedicat TVA. Deși s-au vehiculat mai multe forme ale Split TVA, în forma sa finală publicată în Monitorul Oficial, documentul stabilește că mecanismul plății defalcate a TVA este obligatoriu doar pentru firmele în insolvență și cele care înregistrează datorii la plata TVA, celelalte companii putând opta pentru plata defalcată a TVA-ului în mod benevol, urmând să beneficieze de o reducere a impozitului de 5% din impozitul pe profit sau, după caz, din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, pe întreaga perioadă în care mențin sistemul.
Obligația utilizării mecanismului Split TVA revine firmelor care:
- la finele anului 2017 aveau datorii la plata TVA mai mari de 15.000 de lei (firme mari), 10.000 de lei (firme medii) sau 5.000 de lei (firme mici și persoane fizice) dacă acestea nu sunt achitate în ianuarie 2018
- începând de la 1 ianuarie 2018 au datorii la plata TVA mai vechi de 60 de zile de la scadență mai mari de 15.000, 10.000, respectiv 5.000 de lei
- se află în insolvență
Obligația de a plăti TVA-ul aferent achiziției de bunuri și servicii în contul special de TVA se adresează exclusiv companiilor înregistrate în scopuri de TVA. Mecanismul de split TVA nu se adresează firmelor neînregistrate în scopuri de TVA, nici dacă acestea vor achiziționa bunuri sau servicii de la companii care aplică mecanismul.
Cum se pot retrage firmele obligate să aplice Split TVA din mecanism?
Respectând anumite condiții, firmele obligate să aplice Split TVA se pot retrage din mecanismul plății defalcate de TVA.
Firmele care înregistrează datorii la plata TVA la finalul anului 2017 și începutul anului în curs, ordonanța stabilește posibilitatea ieșirii din sistem la cel puțin 6 luni de la data la care firma nu mai înregistrează datorii la plata TVA-ului. Cât despre firmele aflate în insolvență, acestea pot renunța la aplicarea sistemului de Split TVA după ieșirea de sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
Care este, pe scurt, mecanismul de Split TVA?
Firmele ce vor aplica sistemul Split TVA vor avea la dispoziție 30 de zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii, timp în care trebuie să depună TVA aferentă sumelor încasate în contul de TVA, cont deschis la Trezorerie sau la bancă. Concret, vorbim despre:
- TVA aferentă încasărilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit
- TVA care nu a fost plătită în contul dedicat TVA de către beneficiarii care nu aplică sistemul
- TVA aferentă instrumentelor de plată emise anterior datei de la care furnizorul sau prestatorul aplică plata defalcată a TVA și încasate după această dată
SocrateERP este pregatit pentru Split TVA
În ceea ce ne privește, SocrateERP este deja pregătit să răspundă noilor cerințe în conformitate cu modificările legale în ceea ce privește aplicarea Split TVA.