Soluții software în slujba fermierilor

Date: 11-03-2022
Author: Alina Răfoi

smart-agriculture-iot-with-hand-planting-tree-background (1)

Cu toate că România are una dintre cele mai întinse suprafețe de teren agricol din Europa, ne aflăm pe ultimele locuri din UE din punct de vedere al eficienței utilizării suprafeței agricole. De asemenea, România este printre ultimele țări din Europa la capitolul digitalizare și inovație ȋn agricultură. Principalele motive sunt nivelul scăzut al înțelegerii conceptului de digitalizare și rezistența la schimbare. Utilizarea tehnologiilor digitale poate avea un impact pozitiv asupra calității vieții în zonele rurale și poate atrage o generație mai tânără către inițiativele de investiții în afaceri rurale.

 

Digitalizarea industriei agricole înseamnă o eficientizare a cheltuielilor și a resurselor implicate, fapt care poate avea un impact pozitiv asupra presiunilor și provocărilor actuale, și ar putea ajuta fermierii să beneficieze de oportunitățile nou apărute prin închiderea a doi mari exportatori și exploatarea cât mai bună a resurselor de care România beneficiază. 

 

Soluțiile software pentru agricultură agricole pot oferi o gamă largă de beneficii, dintre care amintim:

  • Monitorizarea și îmbunătățirea productivității în agricultură 
  • Gestionarea eficientă a tuturor resurselor (oameni, suprafețe de teren, inputuri)
  • Îmbunătățirea randamentului culturilor 
  • Creșterea profitabilității

 

În ultimii ani, se discută tot mai des de utilizarea soluțiilor software pentru agricultura. Aceste instrumente le permit fermierilor să urmărească, să gestioneze și să maximizeze randamentul culturilor. Informațiile puse la dispoziție de aceste soluții, îi ajută pe fermieri să optimizeze producția pentru fiecare sezon. Astfel, soluțiile software de acest tip vizează următoarele funcționalități:

 

  • Managementul lucrărilor agricole

Funcționalitatea vă ajută să planificați, să executați și să urmăriți lucrările agricole și resursele necesare (manoperă, utilaje, materiale).

  • Cartografierea și geolocalizarea GIS

Dacă gestionați mai multe parcele sau ferme, atunci această funcționalitate vă ajută să planificați, să realizați și să evaluați lucrările agricole în mod vizual.

  • Previziuni asupra tratamentelor 

În baza informațiilor primite de la senzorii din teren și de la stațiile meteo, se pot face previziuni cu privire la tratamentele care trebuie aplicate în culturile din parcele.

  • Alerte în timp real

Se pot primi alerte generate pe baza inspecțiilor și observațiilor și a datelor externe (drone, alte dispozitive).

  • Planificarea lucrărilor

În baza inspecțiilor și a alertelor cu alocare de resurse se pot genera comenzi de lucru.

  • Tratamente specifice

Aplicați tratamente pe culturi, atunci când trebuie, în funcție de adversități (boli, dăunători), previziuni meteo, tratamente anterioare și observații de pe teren.

  • Managementul personalului

Alocați personal pentru fiecare lucrare cu atribuire ore și cantități realizate individual și pe echipe.

  • Managementul utilajelor

Urmăriți lucrările mecanizate prin integrarea cu terțe sisteme de tracking GPS.

  • Gestiunea contractelor

Definiți și urmăriți derularea contractelor încheiate de furnizori cu fermierii, pe tipuri de culturi, urmărirea producției realizate versus celei planificate conform contractului.

  • Aprovizionare la timp

Optimizați și uniformizați întregul proces de aprovizionare: calcul necesar de aprovizionare, comanda furnizor, recepția, facturile furnizori și plata.

  • Gestiune comenzi și vânzări

Gestionați întreg procesul de vânzare, de la ofertă, comenzi clienți, livrări, facturi, până la încasări, preluări automate comenzi.

  • Gestiune financiară și contabilă

Automatizați și gestionați întreaga activitate financiar-contabilă, din toate locațiile și de pe toate canalele de vânzare, și consolidați informațiile la nivel de grup.

  • Analize și raportări specifice industriei

Urmăriți profitabilitatea pe culturi, produse, rezultatele vânzărilor, livrărilor, situația stocurilor, a clienților, a marjei pe produs/clienți/zone geografice.

 

Care sunt soluțiile software recomandate pentru digitalizarea agriculturii?

 

Pornind de la obiectivele procesului de digitalizare din agricultură, soluțiile BITSoftware pentru agricultură sunt utile  pentru ca orice fermă sau teren agricol să devină mai productiv și mai eficient. 

 

FieldBook AgriApps este o soluție inovativă pentru agricultura de precizie din România. Cu ajutorul FBAA se pot gestiona toate activitățile fermei: planificare, execuție și urmărirea lucrărilor agricole, efectuarea de inspecţii și observații, previziuni cu privire la tratamente. Gestiunea completă a personalului și utilajelor permite urmărirea în timp real a profitabilității pe parcelă și pe cultură.

 

SocrateERP acoperă toate procesele de back office din companiile care activează în agricultură, de la aprovizionare, stocuri, vânzare directă sau prin distribuitori, mijloace fixe, parc auto, încasări, plăți, gestiune financiară și contabilă. Cu SocrateERP îmbunătățiți eficiența operațională, consolidați informațiile de care aveți nevoie pentru a lua cele mai bune decizii strategice.

 

SocrateBI oferă suport decizional, fermierii putând urmări costurile și productivitatea, obține rapoarte P&L pe ferme, parcele, lucrări și activități.

 

SocrateCRM este o soluție modernă care include funcționalități complete de gestiune a relațiilor cu clienții pentru firmele care activează în agricultură.

 

Și nu în ultimul rând, Socrate Salarii este cea mai eficientă soluție de salarizare și evidență a personalului din agro, care gestionează structura de personal și ține evidenţa drepturilor salariale.

 

Descoperiți soluțiile software pentru Agricultură Multi-societate | Multi-ferme | Multi-culturi

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...