Lanțurile de aprovizionare a reprezintă un motor pentru economia globală, asigurând livrarea de bunuri și o gamă largă de opțiuni logistice. Tot acest sistem a suferit șoc după șoc, începând cu pandemia de Covid-19, criza din Ucraina, criza de materii prime, prețurile tot mai volatile și în continuă creștere. Toate acestea au adăugat un nou nivel de incertitudine, făcând securizarea lanțurilor de aprovizionare una din cele mai dificile sarcini.
Un studiu realizat de Willis Towers Watson (WTW) pe răspunsurile a 800 de lideri în logistică din opt sectoare cheie, de la food & beverage la semiconductori, arată care sunt principalele riscuri, dar și tendințele din zona de supply chain pentru perioada următoare. Principalele provocări cu care se confruntă sunt legate de penuria continuă de forță de muncă și materii prime, riscuri geopolitice, lipsa unor furnizori alternativi, incertitudinea economică și inflația.
Când vine vorba despre tendințele care vor modela supply chain-ul de acum înainte, participanții la studiu consideră că îmbătrânirea populației, lipsa de competențe și grevele din ultima vreme indică faptul că penuria de forță de muncă va continua să fie o problemă pentru lanțurile de aprovizionare în 2023, dar și anul viitor. Alți factori, precum inflația sau creșterea costurilor salariale, dar și instabilitatea politică, reduc din avantajele aduse de globalizare. Prin urmare, multe companii vor reconsidera zona de producție și sursele pentru materii prime pentru a reduce riscurile și pentru a reduce din costuri.
Un alt aspect este cel legat de digitalizare, care nu reprezintă un element nou, ci de unul care continuă să influențeze operațiunile companiilor din industrie. Pe lângă digitalizarea propriilor operațiuni, acestea vor folosi mai multe instrumente digitale pentru a urmări bunurile în lanțul de aprovizionare.
Acest lucru va fi îmbunătățit de aplicațiile IoT (Internet of Things), prin care se poate monitoriza starea bunurilor și se poate urmări deplasarea lor. Deși inflația poate înregistra scăderi, costurile asociate lanțului de aprovizionare, inclusiv materiile prime, energia și transportul continuă să crească, exercitând presiune asupra companiilor și furnizorilor acestora. Supply chain-ul este interconectat, tocmai de aceea, când prețurile cresc într-o zonă, există un efect de domino care afectează și alte sectoare.
Un ultim aspect menționat de respondenți este cel legat de sustenabilitate, iar presiunea consumatorilor și a autorităților pentru a reduce amprenta de carbon îi determină pe producători să-și reevalueze procesele și să găsească soluții mai eficiente. Toate acestea, în condițiile în care vremea extremă face unele materii prime să fie mai dificil de recoltat sau crește costurile de producție.
Dacă organizațiile vor să prospere, trebuie să adopte rapid o atitudine inovatoare ca parte a operațiunilor lor în zona de supply chain, deoarece multitudinea de provocări care afectează organizațiilor de toate dimensiunile și sectoarele este prea complexă pentru a fi rezolvată doar cu ajutorul unor soluții învechite. Pentru depășirea problemelor și provocărilor actuale, trebuie să îmbine practicile de succes existente cu soluții software dedicate de top, capabile să le ofere informațiile și pârghiile necesare.
Cu 30 de ani de experiență, BITSoftware oferă soluții software de business care ajută companiile să gestioneze procesele de business din organizație, pe bază de roluri, precum și multiple scenarii care sporesc productivitatea și competitivitatea. Rapoartele complete, rapoartele Dashboards și Business Intelligence obținute în timp real, dintr-o singură sursă, îmbunătățesc perspectiva în afaceri și luarea deciziilor.