Optimizarea stocurilor - stocuri mari nu înseamnă neapărat un business mai bine pregătit

Autor: Alina Răfoi

Optimizarea stocurilor

Ați avut vreodată senzația acasă că cu cât aveți mai multe lucruri în jur, cu atât vă este mai greu să-l găsiți pe cel de care aveți nevoie? Acest lucru se aplică și în business. Deși s-ar putea crede că un depozit plin ochi de marfă, înseamnă un business mai bine pregătit pentru a răspunde oricărei solicitări din partea clienților, stocurile mari pot masca sau pot crea diferite probleme.

Fără un control bun asupra stocurilor, veți pierde controlul asupra profitabilităţii companiei. Nivelul optim de stocuri înseamnă atingerea unui echilibru între realizarea celui mai mare volum de vânzări cu cel mai mic cost posibil de management și procesare a stocurilor. Optimizarea eficientă a stocurilor oferă siguranţa că există suficientă flexibilitate pentru a acoperi variaţiile în ceea ce privește cererea și disponibilitatea produselor pentru a maximiza avantajele competitive ale generării de lichidităţi pentru companie.

Optimizarea stocurilor presupune determinarea cu exactitate a stocului necesar pentru a face faţă cererilor pieţei. Există câteva elemente cheie care trebuie luate în considerare pentru a defini cantitatea optimă, însă ceea ce trebuie precizat este că optimizarea stocurilor este un proces transversal care colectează date de la fiecare funcţie din companie cu privire la nivelul de calitatea serviciilor, eficienţa producţiei și alţi indicatori de performanţă cheie pentru a putea acţiona ca o echipă, cu o singură strategie și aceleași scopuri finale în minte.

Implementarea unei soluții software ERP/WMS integrate vă ajută să monitorizați și să planificați mult mai eficient stocurile. Un software eficient de monitorizare a stocurilor trebuie să aibă mai multe caracteristici cheie care să ofere un avantaj competitiv pentru business. Printre aceste caracteristici se numără flexibilitatea și scalabilitatea, care permit personalizarea setărilor în funcție de nevoile specifice ale afacerii și cerințele de stocare în organizarea depozitelor și a altor unități logistice, precum și adăugarea unor funcționalități determinate ulterior de diversificarea serviciilor. În plus, un software eficient de monitorizare a stocurilor funcționează în concordanță cu alte aplicații de gestiune a afacerii.

Un sistem integrat ERP/WMS permite o colaborare eficientă între diferite departamente și a optimiza procesele de aprovizionare și gestionare a stocurilor. O astfel de soluție oferă utilizatorilor nu numai posibilitatea de a coordona și controla procesele de replenishment în interiorul depozitului, cât și de a stabili în timp util necesarul de stocuri care trebuie achiziționate pentru a evita situațiile în care produse foarte căutate ajung să fie “out of stock”.

Automatizarea proceselor este o altă caracteristică cheie a implementării unui software de monitorizare a stocurilor. Se elimină astfel procesele repetitive, precum actualizarea inventarului sau generarea de rapoarte și alerte,  se reduce timpul și efortul necesar gestionării stocurilor și se asigură creșterea eficienței.

BITSoftware pune la dispoziția departamentelor de logistică soluții software dedicate, capabile să acopere proiecte de logistică de orice dimensiune și complexitate, care gestionează fiecare fază a proceselor logistice, de la aprovizionare, până la livrare către client. Mai multe detalii despre soluțiile noastre găsiți pe pagina dedicată soluțiilor software pentru logistică, iar ulterior vă așteptăm cu o solicitare de prezentare personalizată.

Solicitați o prezentare

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...