Modificările Codului Fiscal aplicabile de la 1 ianuarie 2018

Date: 07-02-2018
Author: Alina Răfoi

modificari codul fiscal 2018.png

Începutul anului 2018 a adus o reorganizare a sistemului contribuțiilor sociale obligatorii ce trebuie achitate de angajatori pentru propriii salariați. Dacă anul trecut aveam șase contribuții, anul acesta avem doar trei: unele au fost comasate, iar altele au fost reîmpărțite între angajator și salariat.

 

CAS (contribuția la asigurări sociale pensii)

CAS-ul, în procent de 25%, este datorat de persoanele fizice cu calitate de angajat și se reține din venit.

 

CASS-ul (contribuția la asigurările sociale de sănătate)

În procent de 10%, CASS-ul se plătește de către persoana fizică asigurată, care realizează venituri din salarii, dar și alte venituri provenite din dividende, dobânzi sau alte activități independente.

 

CAM-ul sau contribuția asiguratorie pentru muncă

În procent de 2.25% este datorată de către angajatori și baza de calcul o reprezintă fondul brut de salarii. Din această contribuție se asigură fondul pentru risc și accidente, fondul de șomaj, fondul pentru concedii medicale și cel pentru garantarea creanțelor salariale. În plus, angajatorii plătesc 4 și 8 procente suplimentare pentru condiții deosebite și speciale de muncă.

 

Codul Fiscal intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2018 a adus o serie de modificări și

la nivel de impozit pe venitul persoanei fizice, impozit pe venit pentru microîntreprinderi și impozit pe profit.

 

Impozitul pe venit

Persoanele fizice platesc un impozit de 10% pentru toate categoriile de venituri impozabile, cu excepția veniturilor din dividende pentru care se păstrează cota de 5%. Impozitul pe venitul din salarii se reține de către angajator, care are obligația depunerii declarației și efectuării plății la bugetul de stat.

 

Începând cu 2018, plafonul veniturilor microîntreprinderilor este de 1 milion euro, calculat la cursul BNR de la 31 decembrie 2017. Impozitul pe venit în cazul microîntreprinderilor rămâne la 1% pentru cele care au un salariat cu normă întreaga și la 3% pentru cele fără salariați.

 

Impozitul pe profit

Societățile care obțin venituri între 500.000 euro și 1.000.000 euro trec de la impozit pe profit în cota de 16% la impozit % de 1% pe cifra de afaceri.

 

Acestea sunt doar câteva dintre schimbările prevăzute în Codul Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

 

Intrebari? Contactați-ne și discutați cu unul dintre specialiștii BITSoftware.

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...