“Cash flow is King”. Aceasta este o realitate căreia trebuie să-i acordați o atenție deosebită mai ales pe timp de criză.
Pentru toate organizațiile, indiferent de mărime sau de domeniul de activitate, gestionarea cash-flow-ului este un subiect de maxim interes, de care depinde continuarea și succesul afacerii. O schimbare economică bruscă, așa cum a fost apariția pandemiei, poate influența destul de rapid cash flow-ul, tocmai de aceea oamenii de business trebuie să se pregătească cu instrumentele necesare care să-i ajute să depășească orice problemă legată de un cash flow instabil.
Ce puteți face pentru a stabiliza cash-flow-ul organizației din care faceți parte?
Iată câteva măsuri pe care le puteți aplica:
- Să monitorizați încasările și plățile
- Să identificați zonele în care se risipesc inutil resurse
- Să evaluați fluxul de numerar
- Să consolidați rezervele de cash
- Să reduceți durata de încasare a creanţelor
- Să utilizați eficient funcționalitatea dedicată din sistemul ERP
Cum susține SocrateERP optimizarea cash-flow-ului?
SocrateERP prin funcționalitățile sale vă ajută să îmbunătățiți fluxul de numerar prin:
Gestiunea corectă a încasărilor și plăților, care înseamnă anticiparea, corelarea și controlul acestora pentru a asigura stabilitatea financiară a firmei. Fără un cash flow atent gestionat, nu puteți avea răspunsuri privind solvabilitatea și lichiditatea firmei.
Cunoașterea din timp a vârfurilor de plăți, controlul termenelor de plată acordate clienților, posibilitatea de blocări și avertizări în timp real a depășirii limitelor de credit sunt importante pentru gestiunea afacerii.
Monitorizarea limitei de credit pentru fiecare client presupune monitorizarea sumelor cu care este creditat clientul și a soldului curent, înainte de a-i fi blocate comenzile, livrările și accesul la livrabile, în cazul în care soldul depășește limita de credit.
Efectuarea controlului operațional preventiv prin urmărirea stării clienților, sistemul mutând automat starea clientului (ok, în urmărire, suspendat, stop) în funcție de limita de credit stabilită și soldul curent pentru fiecare client.
Recuperarea creanțelor prin generarea și trimiterea automată a notificărilor de sold pe intervale de timp și nivele de severitate diferite. Această definire a mecanismelor de verificare se poate face la nivel de firmă sau grup de firme.
Analiza situației clienților prin rapoarte detaliate prin intermediul unor rapoarte predefinite, cum ar fi raportul de sold facturi, raportul sold facturi istoric, raportul de vechime solduri, rapoarte financiare și indicatori de performanță. SocrateERP pune la dispoziția utilizatorilor rapoarte pentru analiza fluxului de încasări și de plăți, indiferent de metoda de plată utilizată. Aceste rapoarte predefinite pot fi ușor modificate, atât din punct de vedere al formatului, cât și al conținutului raportului, astfel încât să îndeplinească cerințele de raportare.
Cu siguranță SocrateERP vă poate ajuta să aveți un control mai bun al fluxului de numerar și să vă duceți afacerea la nivelul următor, oferindu-vă instrumentele potrivite. Consultanții noștri vă stau la dispoziție pentru un demo aplicat nevoilor organizației din care faceți parte.