Indicatorii de performanță, o metodă sigură de a îmbunătăți eficiența depozitului și de a crește profitul

Date: 08-12-2022
Author: Alina Răfoi

indicatori performanta depozitIndicatorii KPI sunt metrici care măsoară performanța proceselor de business. Indicatorii de performanță sunt utilizați în cea mai mare parte pentru ca organizația să poată face îmbunătățiri constante procedurilor, care să ducă la o productivitate mai bună și la păstrarea marjelor de profit.

În activitatea de logistica, acești indicatori sunt esențiali pentru măsurarea productivității, a costurilor și a nivelului de calitate a serviciilor oferite. Informațiile obținute din acești indicatori se vor reflecta direct asupra eficacității managementului logistic deoarece permit monitorizarea și evaluarea în permanență a tuturor valorilor de timp, a resurselor și a costurilor implicate în tot ceea ce înseamnă procese logistice.

Un depozit care optimizează utilizarea spațiului disponibil, care are cel puțin un element de automatizare și are un sistem de gestionare a depozitului, va fi ideal pentru creșterea eficienței.

Dar depozitele prezintă operațiuni complexe, cu multe etape diferite, de la primirea mărfurilor până la expediere și multe etape între ele. Adăugați la aceasta un mix de implicare umană și automatizare și este clar că a face totul să funcționeze în armonie este o sarcină delicată.

Acest lucru poate face dificilă identificarea zonelor care ar putea deveni mai eficiente și, desigur, cu cât eficiența este mai mare, cu atât productivitatea este mai mare.

Iată deci câteva sugestii de indicatori de performanță pentru îmbunătățirea eficienței depozitului și, în cele din urmă, a profitului.

Acuratețea comenzilor este indicatorul care monitorizează gradul de incidente care apar de la plasarea comenzii și până la livrarea unei comenzi. Este un indicator extrem de important pentru toți cei care doresc să identifice modele și să corecteze în mod constant erorile care apar. 

On Time In Full, cunoscut și ca OTIF, măsoară procentajul de comenzi livrate în termenul stabilit, în cantitatea comandată și cu toate documentele necesare. Este util pentru toți cei care se angajează să furnizeze clienților  livrări punctuale și sigure.

Lead Time este un KPI care urmărește durata proceselor și operațiunilor de la început până la sfârșit. Măsoară timpul petrecut în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare și ajută la identificarea strategiilor de optimizare a acestui timp. 

Rotația de stoc este un KPI care face o medie între ieșirile de marfă și stocul din depozit. Ideal pentru toți cei care oferă servicii de depozitare ca parte a soluțiilor lor logistice.

Costurile de depozitare monitorizează cheltuielile legate de gestionarea depozitului sau depozitelor pe care operatorul de servicii logistice le are. Acestea includ costurile cu echipamentele și costurile de întreținere (atât ale spațiului de depozitare, cât și ale echipamentelor). 

Capacity utilization (CU) măsoară capacitatea de utilizare a unui depozit. Aceasta are un impact major asupra profitabilității depozitului și companiei de servicii logistice.

Productivitatea este indicatorul măsoară rata de productivitate a angajaților companiei și, de asemenea, are un impact major asupra performanței business-ului. 

Costurile de transport măsoară toate costurile legate de livrarea comenzilor: combustibil,  asigurarea de răspundere civilă auto, reparații, întreținere, inspecții.

Numărul de expedieri reprezintă numărul de comenzi expediate din depozit într-o anumită perioada de timp (săptămânal, lunar, anual). Este un indicator ideal pentru orice transportator care urmărește constant și analizează marjele de profit. 

Cunoașterea în detaliu a parametrilor fiecărei operațiuni în parte nu este suficientă, dar este primul pas în crearea de strategii care pot optimiza întregul lanț de procese logistice. Pentru a gestiona toate aceste servicii, a înregistra cu acuratețe datele și a transmite datele în timp real către toate părțile implicate, companiile de servicii logistice au nevoie de soluții informatice. Una dintre aceste soluții este WMS-ul, care în cazul operatorilor de servicii logistice trebuie să includă anumite funcționalități.

Spre deosebire de distribuitorii cu depozite clasice care dețin un WMS, operatorii logistici 3PL trebuie sa ia în considerare și alte funcționalități suplimentare, cum ar fi managementul facturării în funcție de client, documentele personalizate, comunicarea și vizibilitatea, accesul pentru clienții logistici și integrarea cu soluții software pe care aceștia le utilizează.

FluxVision WMS este o componentă cheie în managementul eficient al depozitelor și în optimizarea stocurilor, și permite administrarea automată și completă a tuturor activităților de depozitare pentru un număr nelimitat de entități. Aceasta optimizează  toate operațiunile care au loc în depozit, de la recepție și până la livrare. FluxVision WMS oferă precizie și agilitate în depozit cu un minim de efort.

 

Solicitați o prezentare personalizată

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...