Fonduri nerambursabile pentru digitalizarea companiilor de construcții

Autor: Alina Răfoi

Fonduri nerambursabile constructii blogDigitalizarea în domeniul construcțiilor nu trebuie să reprezinte doar un obiectiv al viitorului, ci trebuie sa fie o realitate a prezentului. Modernizarea și digitalizarea construcțiilor sunt esențiale atât pentru sectorul construcțiilor, cât și pentru toate celelalte industrii.

Digitalizarea sectorului de construcții a început deja, multe companii alocând resurse, financiare și umane, în această direcție. Beneficiile sunt, în mare, cunoscute pe piață și soluții tot mai specifice, dedicate, devin din ce în ce mai populare. Principalele impedimente în digitalizarea sectorului de construcții rămân cele legate de costuri și de resursa umană calificată. O soluție la aceste probleme o va constitui, însă, lansarea în cadrul PNRR a apelului de finanțare pentru digitalizarea IMM-urilor, prin care vor fi puși la dispoziția companiilor non-IT peste 300 de milioane de euro pentru transformarea digitală, finanțare la care vor avea acces inclusiv firmele de construcții. Fondurile pot fi solicitate pentru achiziția de software, pregătirea profesională a angajaților și pentru consultanță de specialitate.

PNRR este programul de finanțare pe care îl așteaptă toata lumea și despre care se vorbeşte de aproape doi ani. Autoritatea pentru digitalizarea României (ADR) anunță ca IMM-urile vor avea posibilitatea sa semneze pana la 5.400 de contracte de finanţare pentru transformarea digitală.

Prin componenta C9 din PNRR, Uniunea Europeană pune la dispoziția firmelor mici și mijlocii din România (IMM cu pana la 250 angajați) fonduri de 500 milioane de euro ca suport pentru îmbunătățirea performanței economice și creșterea competitivității prin transformare digitală și tehnologica. Una dintre activitățile susținute de acest program este achiziționarea și implementarea de soluții software de business.

Conform calendarului centralizator de apeluri de proiecte, datele estimate pentru apelul proiectelor sunt următoarele:

- data estimata finalizare ghid si lansare in consultare publica: 30.07.2022;

- data estimata lansare apel: 30.09.2022;

- data estimată demarare semnare contracte: 31.03.2023.

BITSoftware oferă soluții la provocările actuale din construcții

Cu ajutorul soluțiilor informatice de business de la BITSoftware puteți să integrați și să automatizați toate procesele din companie. De peste 28 de ani, BITSoftware este expertul în soluţii ERP, CRM, BI si WMS, cu implementări în peste 300 de companii, atât din România, cât și din străinătate. Soluțiile BITSoftware acoperă nevoi atat departamentale, cât și ale întregii companii cu soluțiile sale ERP, CRM si WMS în cloud, având și soluții software specifice pentru Retail, e-Facturare, soluții mobile SFA, soluții pentru industria de Servicii, solutii BI, gama de produse incluzând soluții software specifice pentru aproape toate industriile.

ERP, indicator de progres

Soluțiile ERP constituie unul dintre cei mai reprezentativi indicatori de progres din sfera dezvoltarilor în domeniul software. Ele pot juca un rol fundamental în strategia tehnologică a companiilor din industria de construcții și reflectă progresul acestora în sfera digitalizarii și a automatizarii.

SocrateERP înseamnă un pas înainte atât în ceea ce privește eficientizarea, cât și în tot ceea ce înseamnă rezultate mai performante, resurse mai bine alocate, procese mai fluide.

In ultimii ani, SocrateERP a castigat tot mai mult teren în industria de construcții din România, clienții noștri beneficiind de funcționalități critice pentru sectorul construcțiilor.

Controlul santierelor

Șefii de șantier pot introduce și pot consulta in orice moment date in sistem, direct din santier. Cele mai importante informații sunt cele privitoare la consumuri sau recepții de materiale pe proiecte, pontaje și utilaje. Veți ști în orice moment când și cu ce materiale trebuie să vă aprovizionați pentru proiectele de construcții, astfel încât să nu existe întârzieri.

Aplicație mobilă pentru pontajul angajaților direct de pe șantier

SocratePontaje permite preluarea pontajelor de către șefii de echipă sau șefii de șantier direct pe mobil sau pe tabletă pentru angajații din subordine pe proiectele pe care le au în derulare, fiind disponibilă introducerea orelor lucrate la nivel de faza și subfaza pentru maxim 3 zile (ziua anterioara, ziua prezenta și ziua următoare). Aplicaţia foarte intuitiva și usor de folosit, funcționează în mod online, cat si offline, are o interfaţa prietenoasă și este potrivită pentru companii de construcții indiferent de mărime.

Urmărirea proiectelor de construcții

Urmărirea proiectelor de construcții presupune urmărirea modului de realizare și stadiul fiecărui proiect. Asta înseamnă că pentru fiecare proiect există în sistem o detaliere a acestuia la nivel de faze si subfaze și pentru fiecare din acestea se urmăresc conform devizelor consumurile de materiale, consumurile de ore, eventualele contracte cu furnizorii de servicii. Pentru fiecare proiect, faza, subfaza și activitate se poate genera un raport comparativ: previzionat versus realizat. 

Urmarirea echipamentelor și a utilajelor

Echipamentele și utilajele sunt indispensabile în orice proiect de construcții. Tocmai de aceea este necesara o monitorizare a acestora, atat a timpului alocat pe proiect, fază sau subfază, cât și a costurilor aferente. Pentru fiecare echipament sau utilaj în parte se înregistrează orele lucrate, consumul de motorină, precum și numărul de kilometri parcurși.

Sistem de raportare în timp real

Orice manager din construcții își doreste să aibă un control al proiectelor sale în derulare și al relației cu clienții și furnizorii, astfel încât să știe stadiul proiectelor, al costurilor și al veniturilor și care este profitul în timp real.

Cu ajutorul rapoartelor dedicate din SocrateERP, companiile din constructii își pot urmări în timp real profitabilitatea, atât la nivel de proiect, cât și la nivel de companie, consumurile de materiale, consumurile de ore, de efort, de utilaje și de transport realizate versus cele planificate la nivel de fază, subfază și proiect, rapoarte de cash flow, costuri de proiecte realizate versus planificate, producție în curs, solduri neachitate sau cheltuieli nealocate.

Așadar, transformarea digitală în construcții nu mai este doar o opțiune, ci un pas care va transforma radical industria și va face companiile de construcții mai competitive și mai agile. 

Dacă doriți să aflați mai multe informații, vă rugăm să completați formularul de pe pagina https://www.bitsoftware.eu/granturi-digitalizare-imm-prin-pnrr/ sau să ne trimiteți un email la contact@bitsoftware.ro. Consultanții noștri vă stau la dispoziție!

 

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...