Fonduri europene nerambursabile de 105 milioane euro puse la dispoziția IMM-urilor pentru achiziția de soluții software de business

Date: 13-10-2020
Author: Alina Răfoi

După o destul de lungă perioadă de așteptare, vineri seara, Ministerul Fondurilor Europene a publicat în dezbatere publică proiectul de Ghid al solicitantului și Schema de minimis pentru Programul de digitalizare al IMM-urilor. Perioada de consultare publică este de 10 zile, începând cu data de 09.10.2020 până la data de 19.10.2020, ora 17.00.

 

Programul se adresează companiilor mici și mijlocii din toate domeniile, cu excepția IT-ului, care pot aplica pentru fonduri europene nerambursabile între 30.000 euro și 100.000 euro, pentru achiziționarea de soluții software pentru digitalizarea activității, printre care și:

  • Achiziționarea și implementarea de soluții software (ERP, CRM, BI sau WMS)
  • Achiziționarea de servicii de tip cloud și SaaS
  • Achiziționarea de servicii de consultanță
  • Instruirea personalului

Achiziționați SocrateERP cu fonduri europene

Puteți consulta aici îndrumarul, schema de minimis și ghidul solicitantului propus aflate în dezbatere publică. 

 

Iată, pe scurt, câteva din cele mai importante informații pe care trebuie să le știți. 

 

Bugetul total disponibil pentru companiile mici și mijlocii cu domeniu de activitate non-IT va fi de 105 milioane de euro (din fonduri UE și de la bugetul de stat), din care 100 de milioane de euro vor ajunge la IMM-uri. Important de reținut este și faptul că beneficiarul va suporta și el minimum 10% din cheltuielile eligibile, plus toate cheltuielile neeligibile din investiția sa. Cei 30.000 - 100.000 euro acordați de Uniunea Europeană acoperă 90% din cheltuielile eligibile.

 

IMM-urile nu vor putea solicita în mod direct direct fondurile europene de la Ministerul Fondurilor Europene, ci mai întâi banii vor fi solicitați de Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) pentru fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României. Fondurile alocate pentru cele 8 regiuni de dezvoltare sunt: 

  1. ADR Nord Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui): 15.759.000 euro
  2. ADR 2 Sud Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea): 13.374.000 euro
  3. ADR 3 Sud-Muntenia  (Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași): 14.166.000 euro
  4. ADR 4 Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea): 10.773.000 euro
  5. ADR 5 Vest  (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara): 10.593.000 euro
  6. ADR 6 Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj): 12.897.000 euro
  7. ADR 7 Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu): 12.438.000 euro
  8. ADR 8 București-Ilfov (Municipiul București și județul Ilfov): 10.000.000 euro

 

Abia după finalizarea dezbaterii publice, MFE va publica și Ghidul solicitantului în forma finală. ADR-urile vor fi cele care vor depune proiecte în sistemul MySMIS2014, pentru a deveni subadministratori ai schemei de ajutor minimis pentru IMM, iar până la finalul anului 2020, aceste proiecte ale ADR-urilor trebuie să fie aprobate de MFE. După ce proiectele ADR-urilor vor fi aprobate și acestea vor semna contractele de finanțare cu OIPSI (Organismul intermediar de la Ministerul Comunicațiilor) va începe implementarea. 

 

Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor identifica potențialii beneficiari de ajutor de minimis (IMM-uri) prin organizarea de apeluri regionale de proiecte. Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor depune la ADR-uri proiectele, în sesiunile regionale. 

 

Durata selecției este de maximum 6 luni de când ADR-ul semnează contractul de finanțare cu OIPSI (Organismul intermediar de la Ministerul Comunicațiilor). Fiecare ADR va selecta cel puțin 120 de IMM-uri ce doresc finanțare pentru achiziționarea de echipamente și servicii IT&C, necesare digitalizării activității curente. 

 

IMM-urile vor avea la dispoziție o perioadă de implementare de maximum 9 luni a proiectelor de investiții, iar schema de ajutor de minimis se aplică până la epuizarea bugetului alocat, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021. Plata ajutorului se efectuează până la data de 31 decembrie 2023, în limita bugetului alocat schemei de ajutor de minimis. 

 

De ce să alegeți soluțiile de business de la BITSoftware?

 

De peste 26 de ani, BITSoftware este expertul în soluţii ERP, CRM, BI și WMS, cu implementări în peste 300 de companii, atât din România, cât și din străinătate. SocrateERP este soluția completă de gestiune economică, modernă și flexibilă, în cloud, care susține performanța afacerii și include funcționalități specifice pentru firmele din distribuție, servicii profesionale, construcții, logistică, agro, vinuri, retail și FMCG.

 

Nu pierdeți timpul! Acum e momentul potrivit să achiziționați SocrateERP cu fonduri europene nerambursabile!

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...