[Entersoft Retail] Monitorizați cei mai importanți KPI pentru retailul de îmbrăcăminte

Autor: Alina Răfoi

Cei mai importanti KPI retail imbracaminte blog

Performanță conectată la viitor

Un set de indicatori de performanță bine pus la punct poate fi piatra de temelie a dezvoltării unei companii. Retailerii de îmbrăcăminte au nevoie de indicatori cheie de performanță (KPI) pentru a măsura succesul afacerii și a identifica aspectele ce necesită îmbunătățire. Industria de fashion se confruntă cu schimbări frecvente provocate de noile trenduri care apar sau se reinventează, dar și de rolul hainelor, ca etalon sau reflexie a importanței sociale a celor care le poartă. Indicatorii de performanță prezintă o serie de beneficii pentru companiile din sectorul Retail Textile:

  • asigurarea unui avantaj competitiv: prin definirea, implementarea și monitorizarea indicatorilor de performanță companiile pot înțelege mai bine cum se situează în raport cu concurenții lor, pot identifica domeniile în care ar putea avea un avantaj sau un dezavantaj competitiv și își pot ajusta strategia în consecință
  • creșterea satisfacției clienților: indicatorii de performanță sunt utili în colectarea feedback-ului de la clienți și identificarea situațiilor în care compania și-ar putea îmbunătăți nivelul de asistență, și serviciile oferite clienților
  • creșterea performanței financiare: prin măsurarea performanței financiare a fiecărui departament companiile pot identifica oportunități de îmbunătățire și sursele pentru economii de costuri
  • creșterea adaptabilității: prin definirea și implementarea unui set de indicatori de performanță monitorizați periodic companiile pot obține o anumită capacitate de previziune și devin flexibile în adaptarea strategiilor în funcție de necesități

Conform unui raport recent publicat de Reportlinker, câțiva din cei mai importanți KPI pentru companiile de retail de îmbrăcăminte sunt:

  • Volumul vânzărilor – indică valoarea totală a articolelor vestimentare vândute pe parcursul unei perioade de timp și ajută compania să stabilească dacă strategia actuală este eficientă.
  • Valoarea medie a comenzii – contabilizează suma medie cheltuită de clienți pentru fiecare comandă și ajută la urmărirea eficienței campaniilor de marketing și a loialității clienților.
  • Rata de conversie – indică procentul de utilizatori care plasează o comandă pe website-ul companiei și permite ajustarea strategiilor de marketing, dar și identificarea comportamentului consumatorilor până la încheierea unei achiziții.
  • Rata de retur – măsoară procentul de produse returnate de către clienți din diferite motive (deteriorări, mărimi greșite, comenzi eronate etc). Acest KPI este important deoarece poate ajuta la identificarea unor potențiale probleme legate de calitatea produselor sau de mărime, precum și a unor oportunități de îmbunătățire a experienței clienților.
  • Rata de retenție a clienților – reflectă procentul de clienți care achiziționează cu recurență articolele vestimentare ale brandului și reprezintă un indicator esențial în industria modei din cauza schimbărilor frecvente care au loc în comportamentul consumatorilor.
  • Durata de rotație a stocurilor pe mărimi – măsoară rapiditatea cu care compania își vinde articolele vestimentare și să își reface stocurile. 
  • Fragmentarea stocului pe mărimi – reflectă disponibilitatea articolelor vestimentare pe mărimi. Urmărirea disponibilității stocurilor în magazinele fizice și online ajută la îmbunătățirea experienței clienților. Monitorizarea disparităților stocurilor în diferite puncte de vânzare îi ajută pe retaileri să mute articolele în locațiile în care se vând cel mai bine și să reducă fragmentarea vânzărilor.
  • Ciclul de viață al produselor – majoritatea articolelor de îmbrăcăminte urmează un ciclu de viață în patru etape: introducere, creștere, maturitate și declin; înțelegerea ciclului de viață al produsului și urmărirea stocurilor îi ajută pe comercianți să ia decizii pentru a stimula vânzările, a comanda mai multe articole, reduce prețul sau a lichida stocurile.

BITSoftware are în portofoliu unele dintre cele mai importante branduri de fashion din România (Charmé Lingerie, Tommy Hilfiger, Calzedonia, Intimissimi sau Calvin Klein) care utilizează Entersoft Business Suite, soluția software care a devenit elementul cheie în în atingerea obiectivelor de a vinde mai mult, mai repede și mai profitabil, dar și la extinderea gamei de produse, aplicarea unei politici de preț coerente, îmbunătățirea retenției clienților printr-o comunicare eficientă și crearea unor campanii de marketing mai bine țintite.

Sunteți curioși să vedeți întreaga gamă de funcționalități? Consultanții noștri vă stau la dispoziție!

Solicitați o prezentare

 

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...