Dimensionarea corectă a stocurilor cu Entersoft Business Suite

Date: 05-03-2024
Author: Alina Răfoi

Dimensionarea corecta a stocurilor BlogStocurile înseamnă bani, bani blocați. De aceea, unele din cele mai importante sarcini atât în producție, cât și în distribuție, sunt acelea de a reduce nivelurile de stoc și de a evita, în același timp, rupturile de stoc. O linie destul de fină și un echilibru destul de dificil de menținut, dacă nu există implementat un proces de urmărire și optimizare continuă.

Cum se dimensionează corect nivelurile de stoc?

Efectele dimensionării greșite? Fie over stock, fie out-of-stock. Oricum ar fi, nu e bine. 

  • Lipsa de stoc se traduce prin întârzierea livrării sau a producției, încălcarea termenelor de livrare agreate prin contract și, ulterior, pierderi financiare.
  • Overstock-ul înseamnă bani blocați în stocuri

De această dimensionare sunt responsabile de la departamentul de planning, achiziții și logistică, la management, responsabil cu alocarea banilor. Dimensionarea nivelurilor de stoc cantitativ-valoric se face calculând valoarea medie a stocurilor pe ultimele 6 luni, comparativ cu media vânzărilor din aceeași perioadă, luând în calcul eventualele creșteri prevăzute plus un procent reprezentând stocul de siguranță.

Dacă valoarea medie a stocurilor este mult mai mare decât media vânzărilor, înseamnă că sunt prea mulți bani blocați, iar dacă valoarea este mai mică, înseamnă că nivelurile trebuie ajustate, pentru a evita situațiile de out-of-stock.

Care sunt efectele dimensionării corecte?

Dimensionarea corectă a stocurilor vă ajută să creșteți eficiența prin minimizarea întreruperilor în producție sau a livrării comenzilor către clienți și implicit a pierderilor financiare. Efectele overstock-ului sau out-of-stock-ului nu sunt doar cele imediate, ci există un adevărat lanț care se propagă.

În producție, de exemplu, costurile oricărei întârzieri sunt enorme: atât mașinile și utilajele de producție, cât și muncitorii stau. Iar efortul de a pune în producție o altă comandă în locul celei pentru care lipsește materia primă, înseamnă și el un cost suplimentar. Rezultatul se vede în costul final al produsului, care va crește, reducând astfel rata de profit. Ca să nu mai vorbim despre costurile suplimentare de transport special și despre penalizările venite din partea clienților pentru orice oră sau zi de întârziere.

Întreruperile procesului de producție și întârzierile livrărilor pot fi anticipate și evitate folosind soluții software implementate și folosite în mod corect. Automatizarea proceselor de achiziție, urmărirea corectă a stocurilor prin utilizarea codurilor de bare și automatizarea procesului de inventar în timp real sunt elementele care conduc la o mai bună planificare și execuție a comenzilor.

O perspectivă corectă cu Entersoft Business Suite

Entersoft Business Suite® este o suită cuprinzătoare și integrată de aplicații ERP, CRM, Retail, Mobile, e-Commerce și Business Intelligence. Cu Entersoft Business Suite gestionați procesele de business din organizație, pe bază de roluri, precum și multiple scenarii care sporesc productivitatea și competitivitatea. Rapoartele complete, rapoartele Dashboards și Business Intelligence obținute în timp real, dintr-o singură sursă, îmbunătățesc perspectiva în afaceri și luarea deciziilor.

În cadrul procesului de aprovizionare, Entersoft Business Suite are câteva caracteristici care aduc un plus de valoare, și anume:

  • Propune în mod automat reaprovizionarea stocurilor bazându-se pe:
    - Clasificarea depozitelor din punct de vedere al priorității de reaprovizionare
    - Nivelurile de stoc fixe sau dinamice (în funcție de cerere) pe depozit și SKU
    - Stocul disponibil în locații cu stoc în exces (redistribuire)
  • Efectuează controlul, procesarea și aprobarea propunerii de reaprovizionare
  • Efectuează emiterea în masă a comenzilor de expediere către locurile de destinație
  • Dispune de proceduri pentru comenzile în masă către furnizori
  • Optimizează nivelurile de stoc pentru evitarea suprastocului sau a rupturilor de stoc

▶️ Click aici pentru o prezentare personalizată

Iată ce spun clienții noștri

"Entersoft Business Suite este o soluție eficientă, ușor de administrat și de personalizat. În elefant.ro, reușim să avem cu ajutorul Entersoft o evidență clară a vânzărilor și stocurilor, să optimizăm procesele de aprovizionare, livrare importuri de date. Apreciem faptul că soluția este bine integrată cu alte aplicații IT pe care le utilizăm și, cel mai important, cu platforma eCommerce (site-ul) și cu cea de depozit (Warehouse Management System). Mai mult, cu Entersoft dezvoltăm ușor orice rapoarte solicitate din diverse departamente, de la cele pentru echipa de management, până la cele financiare și operaționale" - George Plumbuitu, Director de operațiuni - elefant.ro

Solicitați demo

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...