Digitalizarea în construcții - de ce rezistența la schimbare nu mai este o opțiune

Date: 24-08-2017
Author: Alina Răfoi

digitalizarea constructiilor blog.png

 

Deși avantajele utilizării soluțiilor informatice sunt evidente, sectorul construcțiilor se află printre cele care adoptă destul de greu și încet inovațiile tehnologice și din această cauză apar neconcordanțe între datele de pe șantiere și cele care ajung la birouri. Lipsa acută de personal calificat și cererea tot mai mare pe care trebuie să o acopere companiile de construcții duc la necesitatea de a schimba profund modul de lucru și de a adopta soluții tehnologice care să le ajute să-și îmbunătățească modul de gestiune a proiectelor de construcții și să-și crească profiturile.

 

McKinsey anunță 5 tendințe care duc la digitalizarea industriei de construcții:

 

Supraveghere și geolocalizare

 

“Surprizele” geologice reprezintă un motiv major pentru întârzierea proiectelor și depășirea bugetului. Discrepanțele dintre condițiile terenului și estimările făcute pot necesita modificări costisitoare în ultimul minut în ceea ce privește scopul și designul proiectului. Tehnicile noi care integrează fotografia de înaltă definiție, scanarea cu lasere 3D și sistemele de informații geografice, permise de îmbunătățirile recente ale tehnologiei de tip dronă și vehicul fără pilot (UAV), pot îmbunătăți acuratețea informațiilor pe care se bazează proiectul de construcție, precum și viteza de livrare a acestuia.

Proiectare 5D

Generația următoare proiectare 5D este o reprezentare pe cinci dimensiuni a caracteristicilor fizice și funcționale ale oricărui proiect. Aceasta va lua în considerare costul și programul unui proiect în plus față de parametrii standard de proiectare spațială 3D. De asemenea, va include detalii precum geometria, specificațiile, caracteristicile estetice, termice și acustice. Platformele de proiectare 5D permit proprietarilor și antreprenorilor să identifice, să analizeze și să înregistreze impactul modificărilor asupra costurilor și programării proiectului.

Digitalizarea proceselor 

Datorită lipsei digitalizării, schimbul de informații este întârziat, iar beneficiarii și antreprenorii lucrează adesea pe versiuni diferite ale realității. Folosirea hârtiei face dificilă captarea și analizarea datelor. Digitalizarea proceselor înseamnă îndepărtarea de hârtie și transmiterea online a informațiilor în timp real, pentru a asigura transparența și colaborarea, progresul și evaluarea riscurilor în timp util, controlul calității și, eventual, rezultate mai bune și mai fiabile.

 

Digitalizarea fluxurilor de lucru are beneficii substanțiale. Conform McKinsey, într-un proiect american, care a implicat aproape 600 de furnizori, contractantul a dezvoltat o platformă unică pentru licitații și gestionare a contractelor. Acest lucru a redus timpul pentru generarea rapoartelor cu 75% și a eficientizat transferul de documente cu 90%. Într-un alt caz, un proiect feroviar de 5 miliarde dolari, contractantul a economisit mai mult de 110 milioane dolari și a sporit productivitatea prin utilizarea fluxurilor de lucru automatizate pentru revizuiri și aprobări.

IoT și tehnici avansate de analiză

Fiecare proiect de construcție generează cantități foarte mari de date, datorită numărului mare de persoane implicate, a echipamentelor și a utilajelor folosite, precum și a activităților care se desfășoară concomitent pe șantier. Dacă este dificilă strângerea tuturor datelor, ce să mai vorbim despre prelucrarea sau analiza lor.

 

Pe șantier, tehnologia IoT (Internetul obiectelor) permite utilajelor și echipamentelor să "comunice" cu o platformă centrală de date pentru a capta parametrii critici de performanță. Senzorii, dispozitivele de proximitate (NFC) și alte tehnologii pot contribui la monitorizarea productivității și fiabilității personalului și a activelor.

Materiale de construcții noi și îmbunătățite

Materialele noi de construcție, cum ar fi betonul auto-vindecător sau nano-materialele, precum și abordările inovatoare în construcție, precum imprimarea 3D și modulele pre-asamblate, pot reduce costurile și pot accelera timpul de realizare al unei construcții, îmbunătățindu-i în același timp calitatea și siguranța.

 

Materialele de construcții reprezintă o industrie mondială de 1 trilion de dolari și reprezintă, de obicei, mai mult de jumătate din costul total al proiectelor. Dar materialele de construcții noi și îmbunătățite sunt, de asemenea, necesare datorită mai multor tendințe:

  • Construcția ecologică. Există o presiune enormă pentru a adopta materiale și tehnologii cu amprente reduse de carbon.
  • Eficiența costurilor. Având în vedere presiunile de cost substanțiale, este nevoie de schimbări structurale în alegerea materialelor, în plus față de eforturile incrementale slabe.
  • Agilitatea lanțului de aprovizionare. Transportul de materiale și echipamente grele are implicații masive ca și costuri și timp în lanțul de aprovizionare, mai ales datorită faptului că multe proiecte noi sunt amplasate în zone îndepărtate sau dense.
  • Îmbunătățirea durabilității și rezistenței. Odată cu creșterea costurilor de capital și creșterea numărului de terenuri pe multe piețe, proprietarii insistă asupra faptului că proiectele au o viață comercială mai lungă.

 

Atât constructorii, cât și beneficiarii împart responsabilitatea pentru tranziția către digitalizare, deoarece avantajele utilizării celor mai noi tehnologii aduc avantaje de ambele părți. Exemplele altor industrii au arătat că cei care au adoptat primii noile tehnologii, au beneficiat de un avantaj competitiv durabil. În construcții, cei care vor înțelege că rezistența la schimbare nu mai este o opțiune, vor fi cei mai câștigați.

 

Până vom ajunge să folosim tehnici de proiectare 5D, drone sau IoT, putem începe pas cu pas informatizarea și automatizarea proceselor prin implementarea unui sistem informatic de gestiune. SocrateERP furnizează o aplicație integrată firmelor care activează în domeniul construcțiilor și ajută la gestiunea eficientă a tuturor proceselor din companie: achiziții, managementul contractelor, costurilor, consumurilor, salariaților, echipamentelor și utilajelor, maximizând profitul printr-o execuție eficientă a fiecărui proiect și prin posibilitatea gestionării mai multor proiecte cu resurse mai puține, prin integrarea și automatizarea proceselor cheie.

 

Intrebari? Contactați-ne și discutați cu unul dintre specialiștii BITSoftware.

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...