Soluțiile ERP cunosc schimbări și evoluții pe care este bine sa le avem în vedere, mai ales în contextul vitezei cu care noile tehnologii schimba accelerat lumea în care trăim. Anul acesta mizăm pe creșterea apetitului și a interesului pentru SocrateERP, și nu numai, pentru ca sistemul ERP reprezintă baza spre transformarea digitală pe care suntem forțați (sau, ca să fiu mai blândă, încurajați) să o facem, mai ales în contextul creat de pandemie.
Haideți să ne uităm împreună la câteva dintre tendințele anunțate de Gartner care au început să-și facă simțită prezența încă de anii trecuți, dar care vor defini cu siguranță soluțiile ERP în anii ce urmează.
Cloud sau on-premise? Cloud, cu siguranță!
Conform Eurostat, doar 16% din companiile prezente în România utilizau servicii de cloud în 2020, fapt ce clasează țara noastră pe penultima poziție în clasamentul European, după Bulgaria. Ultimul an însă a venit cu o schimbare, multe companii alegând să migreze în cloud, datorită avantajelor evidente legate de acces 100% online la date, securitatea datelor și de reducerea costurilor. Se așteaptă ca la nivel global, piața de cloud să ajungă la 258 miliarde de dolari până la începutul anului 2021.
SocrateERP în cloud oferă o securitate mai bună a datelor, iar aici am explicat de ce datele sunt mai sigure în cloud decât pe serverele proprii.
Conform celor mai recente statistici, o treime din bugetele IT ale companiei merg acum către soluții și servicii cloud.
AI și roboți pentru un grad sporit de automatizare
Încă de când a început să se vorbească despre inteligența artificială, omul s-a temut că computerele vor înlocui oamenii, provocând șomaj pe scară largă. Într-adevăr, astăzi multe dintre sarcinile pe care nu demult le realizau oamenii au fost preluate, fie în întregime, fie parțial, de computere. Scopul real al utilizării inteligenței artificiale și al roboților este ca tehnologia să mărească valoarea activității umane mai degrabă decât să înlocuiască oamenii.
Cel mai evident avantaj al utilizării roboților este faptul că munca este lipsită de posibilele erori umane. Astfel, toate sarcinile sunt îndeplinite mult mai eficient, dar și mai rapid, ceea ce se traduce printr-o productivitate crescută.
Din acest motiv am dezvoltat în jurul SocrateERP o serie de roboți care să ajute la fluidizarea și eficientizarea anumitor procese. Mai multe despre acești roboți am scris aici.
Aplicații mobile? Da, vă rog!
Telefonul mobil este dispozitivul de care cu greu de despărțim pe timpul zilei, iar laptopul a devenit un dispozitiv pe care îl luăm de multe ori cu noi în deplasări, acasă, nu doar la birou. În ultima perioadă, probabil că deplasările au devenit mai rare, însă ne așteptăm cât mai curând la o revenire a deplasărilor din perioada pre-pandemie, a vizitelor la clienți și a altor activități de teren pentru care trebuie să ne pregătim din timp.
Trăim într-o eră a mobilității, a deplasărilor în interes de serviciu, iar informațiile trebuie să fie accesibile oricând și de oriunde, direct pe telefon. Avem nevoie de aplicații mobile, care oferă acces la informații în timp real despre companie, facilitează comunicarea cu clienții și simplifică procesele muncii pe teren.
În cazul nostru, anul trecut am dezvoltat 2 aplicații mobile, respectiv SocrateExpense și SocratePontaje, iar anul acesta avem în plan și alte lansări. Tot ce trebuie să faceți este să ne urmăriți canalele de social media sau să vă abonați la newsletter ca să fiți mereu la curent cu noutățile noastre. Promitem să nu vă spamăm! :-)
Companiile care deja utilizează cele două aplicații în activitatea de zi cu zi se bucură de angajați mai productivi, care nu mai pierd timpul cu activități redundante, și de informație care circulă mai rapid.
După cum observăm, sistemele ERP continuă să evolueze și să se adapteze la modul în care companiile își desfășoară activitatea. Cele 3 de mai sus sunt cele mai importante tendințe, pe care le-am adoptat deja și noi, pentru că am intuit faptul că organizațiile sunt pregătite să devină mai mobile, dar și să adopte noile tehnologii pentru a obține un avantaj competitiv.