Cum lucrăm și comunicăm cu echipa de la distanță

Autor: Alina Răfoi

photo collage 2

Home office-ul era până nu demult o opțiune pentru firmele care doreau să ofere angajaților lor libertatea de a alege locul de unde vor să își desfășoare activitatea. De câteva zile, însă, home office-ul a devenit o necesitate. Acest mod de lucru are atât avantaje, cât și dezavantaje, de aceea trebuie să ne găsim cu toții echilibrul, să ne creăm o rutină și să adaptăm metodele și instrumentele de lucru pentru noi și pentru echipele din care facem parte, astfel încât să fim la fel de productivi ca și înainte și să nu pierdem nici spiritul de echipă.

 

Gestionarea oamenilor este unul dintre cele mai dificile elemente ale muncii la distanță, pentru că toată lumea va răspunde diferit la schimbare și la provocările mediului de acasă. Liderii trebuie să motiveze întreaga companie, stabilind o direcție clară și comunicând-o eficient. Viziunea și perspectiva realiste au un efect puternic asupra motivației în interiorul organizației. Este esențial să încurajăm o cultură bazată pe rezultate care să motiveze oamenii, insistând în același timp asupra unei comunicări deschise, oneste și productive.

 

Cel mai bun exemplu este cel propriu, așa că iată câteva metode și instrumente pe care noi le aplicăm la nivelul organizației noastre pentru a lucra bine în echipă și pentru a fi productivi. 

 

Comunicarea e cheia

 

Nu e nimic nou aici. Comunicarea e cheia, mai ales în condițiile în care suntem la distanță unii de ceilalți. De cele mai multe ori, comunicarea deficitară între oamenii și echipele care lucrează la distanță, face ca productivitatea să scadă. Conform unui studiu realizat în 2018 cu privire la munca la distanță de către una dintre platformele de recrutare din România, 15% dintre respondenți au declarat că au dificultăți de a comunica și a face schimb de informații cu colegii sau managerul direct. 

 

Faptul că avem o varietate atât de largă de canale și instrumente de comunicare, este de un real ajutor. Trebuie doar să alegem canalul potrivit pentru fiecare nevoie în parte. 

 

  • Conferințele video (via Google Hangout sau Amazon Chime) sunt excelente pentru a discuta subiecte complicate în timp real și pentru a crea un sentiment de comunitate, dar necesită coordonare și concentrare la nivel de echipă. 
  • Chat-ul (Google Hangout sau Slack, utilizat mai ales de echipele de dezvoltare) este mai degrabă potrivit pentru întrebări și răspunsuri scurte și rapide, care să ne ajute să ne sincronizăm foarte bine în echipă.
  • E-mailul poate fi utilizat pentru a comunica mai formal. 

 

Sfaturi pentru munca în echipă

 

Specialiștii McKinsey ne dau câteva sfaturi despre cum ar trebui să ne organizăm echipele, astfel încât să fim la fel de eficienți chiar dacă colaborăm de la distanță.

 

lucrul la distanta ro

  • Creați echipe mici cu obiective clare și un scop comun
  • Optați pentru o comunicare frecventă. Modul de comunicare este la fel de important ca și mesajul transmis.
  • Încurajați și o conectare la nivel personal, empatia unul față de celălalt este mult mai importantă atunci când se lucrează de la distanță. 
  • Stabiliți proceduri de lucru și linii de autoritate clare, care să fie clare pentru toți colaboratorii.
  • Alegeți canalul potrivit de comunicare, astfel încât timpul de lucru să nu fie fracturat și să se înregistreze o scădere a productivității.
  • Folosiți tehnologia care să vă ajute să comunicați și să lucrați bine în echipă. 

 

Ca să vedeți care sunt metodele care se potrivesc cel mai bine echipei dumneavoastră, trebuie să fiți curioși și dispuși să testați și să vedeți ce vi se potrivește. Adoptarea unei mentalități de “încearcă, testează, schimbă sau păstrează” este cea care ne permite să ne adaptăm rapid la ceea ce se întâmpla în jurul nostru. Iar adaptarea înseamnă supraviețuire într-o lume în continuă transformare. 

 

Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre soluțiile de lucru la distanță, contactați-ne și împreună cu specialiștii noștri le vom găsi pe cele care vi se potrivesc cel mai bine. 

 

Doriți mai multe informații? Contactați-ne și discutați cu unul dintre specialiștii BITSoftware.

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...