Cross-docking-ul este o tehnică logistică ce elimină sau scad activitățile de depozitare și picking în cadrul unui depozit, păstrând doar funcțiile de primire și de livrare. Ideea este să se transfere livrarile direct din trailerele care vin în cele care pleacă fără a fi necesară depozitarea, având o durată scurtă de staționare. În cazul ideal, pe platforma de cross-docking livrarile petrec în mod normal de la câteva minute la 24-36 de ore. În principiu, platformele de cross-docking sunt niște spații de transfer, unde camioanele ajung cu bunuri care trebuie sortate, consolidate cu alte bunuri care vin cu alte transporturi, iar apoi încărcate pentru livrare.
Pentru companiile de distribuție operațiunea de cross-docking înseamnă reducerea activității de depozitare sau chiar lipsa acesteia, reducerea activităților de stoc (inventar, depozitare, transfer, etc) aferente, dar și a cheltuielilor.
Cross-docking-ul este utilizat în scopul scăderii timpului de depozitare a mărfii, dinamizând circuitul dintre producător, distribuitor și clientul final, având ca beneficiu reducerea costurilor de depozitare, de manipulare și de transport. Tocmai de aceea, cross-docking-ul este unul dintre sistemele folosite cel mai des de reducere a costurilor logistice.
Cross-docking pentru distribuție și avantajele sale
Cross docking-ul este un sistem interesant deoarece permite identificarea pierderilor asociate cu reținerea stocurilor și reducerea costurilor de menținere a acestora. Companiile care au fluxuri mari și stabile de comenzi utilizează această metodă pentru a înlocui, de fapt, stocurile cu informații și coordonare, ajungând de fapt la un concept de just-in-time. Pentru alte tipuri de clienți, care au transporturi cu încărcături mai mici (LTL sau Less-Than-Truckload) și mai dese, cross-docking-ul este o metodă de reducere a costurilor de transport. Pentru aceștia cross docking-ul este o modalitate de consolidare a livrărilor cu scopul de a obține cantități corespunzătoare unui singur transport.
Cine poate folosi sistemul de cross-docking?
Cross-docking-ul este o modalitate de reducere a costurilor logistice pe care o folosesc nu doar companiile din distribuție, dar și produție, retail sau transporturi.
În cazul companiilor de distribuție, cross-docking-ul presupune consolidarea produselor intrate de la diverși furnizori pentru același client pe o singură unitate de transport, care va fi livrată imediat ce ultimul produs a fost primit, beneficiile fiind majore la nivel de reducere a costurilor de depozitare, dar și de transport.
La fel și companiile de producție pot beneficia de avantajele cross-docking-ului, reducând numărul de transporturi dedicate de tip LTL (Less than truckload). Pentru retaileri, cross-docking-ul presupune primirea produselor de la mai mulți furnizori și încărcarea lor în transporturi care pleacă mai departe către magazine. Companiile de transport pot cumula livrările de la diverși expeditori din industria LTL și a coletăriei.
Pentru a utiliza acest sistem de eficientizare, aveți nevoie de un sistem integrat de gestiune flexibil și inteligent, capabil să se integreze cu soluțiile software utilizate de furnizori, distribuitori sau transportatori.