Construind performanța - Care sunt cei mai importanți indicatori de performanță (KPI) în construcții?

Autor: Alina Răfoi

Top KPI Constructii Blog

Indiferent de industrie, indicatorii sunt instrumente de măsurare a performanței și sunt singurul mijloc de a ști dacă performanța unui proces se ameliorează sau se degradează și dacă este necesară o intervenție asupra sa.

Indicatorii de performanță (KPI) sunt de mai multe tipuri: indicatori strategici (cota de piață, profit, cifra de afaceri, satisfacția clienților), indicatori manageriali (disponibilitatea resurselor, costuri, buget), indicatori operaționali (performanțe individuale, performanțe pe procese, produse, specificații, eficiență). Dacă nu sunt măsurați și tratați corespunzător, indicatorii de performanță pot influența negativ rezultatele companiilor care activează în domeniu.

Cum se măsoară succesul proiectelor de construcții? În afară de indicatorii financiari, la ce anume ar mai trebui să fie atente companiile din construcții? 

Pentru cei mai mulți dintre noi cel mai ușor este să urmărim și să vedem partea financiară a unui proiect ca principal indicator al performanței. Conform Euroconstruct, 43% dintre firmele de construcții acordă prioritate obiectivelor financiare. Cu toate acestea, există o serie de alte KPI-uri esențiale pentru construcții care pot indica dacă un proiect este pe drumul cel bun și oferă mai multe informații utile asupra schimbărilor care trebuie făcute.

Folosirea exclusiv a indicatorilor financiari pentru a măsura performanța seamănă cu calcularea caloriilor unei prăjituri, dar abia după ce aceasta a fost scoasă din cuptor. Deși sunt informații interesante pentru cei care au preocupări legate de alimentație, e puțin cam târziu pentru a face eventuale schimbări pentru a putea avea un alt rezultat. Pe de altă parte, dacă calculați caloriile și măsurați corect ingredientele înainte de a le băga la cuptor, veți ști exact care va fi rezultatul final. Dar să ieșim din bucătărie și să revenim pe șantier, nu?

Ce alți indicatori de performanță ar trebui monitorizați în afară de cei financiari? Cum să vă asigurați că aveți un business profitabil, echipe eficiente și clienți mulțumiți? În continuare, prezentăm 3 exemple sugerate de CFMA (Construction Financial Management Association), dar așteptăm și input-ul dumneavoastră.

Securitatea pe șantier

Este lucru cert că un șantier mai sigur prezintă un risc mai redus și, ca rezultat, costuri mai mici pe termen lung. Ori de câte ori securitatea este compromisă pe șantier, vă puteți pierde timpul și banii prețioși pentru a remedia problema. În plus, incidentele de securitate pot însemna prime de asigurare mai mari. Prin urmare, cunoașterea și înțelegerea ratingului de siguranță este esențială pentru menținerea costurilor scăzute și pentru menținerea productivității personalului. KPI-urile importante de siguranță în construcții includ: nivelul de siguranță / incident, numărul de întâlniri / comunicări de siguranță, numărul de accidente pe furnizor.

Calitatea lucrărilor de construcții

Urmărirea valorilor de calitate a proiectelor de construcții este o modalitate sigură de a păstra bugetul și a livra proiectele la timp. Următoarele KPI-uri de construcție vor ajuta echipele de pe șantier să mențină un nivel ridicat de calitate: numărul de defecte, numărul de defecte cauzate de manoperă, timpul de remediere a defectelor. 

Performanța angajaților

Indiferent de domeniul în care activează, oamenii sunt cea mai importantă rotiță din angrenaj și pot influența (în orice direcție) balanța. Da, e important să măsurați performanța și eficiența angajaților, dar la fel de interesant ar fi să măsurați și gradul de satisfacție al lor. Un angajat implicat și fericit va lucra mai eficient pe termen lung și va contribui mai mult la rezultatul final. 

Împreună construim performanța

Pentru a începe implementarea și evaluarea KPI-urilor de construcție, trebuie stabilite standarde care să asigure introducerea și utilizarea corectă a informațiilor. Standardizarea și automatizarea proceselor din construcții este acum mai ușoară ca niciodată, datorită transformării digitale. Această schimbare include tehnologii cloud care îmbunătățesc fluxul de lucru, permițând partajarea în timp real a informațiilor de la birou pe șantier și înapoi.

Într-un raport publicat recent de JB Knowledge a reieșit că 30% dintre companiile care au participat la chestionar au declarat că au avut probleme din cauza faptului că nu au reușit să integreze numeroasele aplicații pe care le folosesc. 

Tocmai aici intervenim noi cu o soluție software completă și integrată, în cloud, cu funcționalități dedicate companiilor din construcții. SocrateERP furnizează o aplicație integrată firmelor care activează în domeniul construcțiilor și ajută la gestiunea eficientă a tuturor proceselor din companie: achiziții, managementul contractelor, costurilor, consumurilor, salariaților, echipamentelor și utilajelor, maximizând profitul printr-o execuție eficientă a fiecărui proiect și prin posibilitatea gestionării mai multor proiecte cu resurse mai puține, prin integrarea și automatizarea proceselor cheie.

Solicitați o prezentare a soluțiilor pentru construcții

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...