Perspectivă asupra pieței de distribuție de piese și accesorii auto

Date: 22-06-2017
Author: Alina Răfoi

distributie piese auto si accesorii.png

 

Afacerile distribuitorilor de piese de schimb pentru automobile depășesc pragul de 1 miliard de euro din vânzări anuale. Peste 50% din vânzări sunt generate de principalele 10 companii distribuitoare, restul fiind împărțit între ceilalți actori din industrie.

 

Dezvoltarea firmelor din acest sector depinde de modul în care se regăsesc în strategia lor o serie de factori precum:

  • Îmbunătățirea experienței oferite clienților prin calitatea și diversificarea portofoliului de piese și accesorii
  • Diversificarea și structura portofoliului de clienți
  • Ritmul de încorporare a tehnologiilor moderne cu un impact foarte semnificativ asupra dezvoltării și creșterii avantajului competitiv

 

Am urmărit piața și am discutat cu câteva companii din industrie în încercarea de a identifica câteva din principalele provocări cu care se confruntă.

 

Volumul mare de repere

 

Distribuitorii au constant mii de repere pe stoc sau în tranzit, de la consumabile, piese de caroserie, roți, anvelope, electrice și până la accesorii, pe care trebuie să le urmărească pe mărci, modele, mărimi, loturi, producători, DOT și termen de valabilitate în unele cazuri, cum sunt consumabilele sau anvelopele.

 

Codul DOT și termenul de valabilitate

 

Reperele trebuie să fie urmărite în funcție de DOT sau termen de valabilitate. În acest caz, vorbim în principal despre consumabile (uleiuri, lubrifianți, lichide) și anvelope. În cazul anvelopelor, codul DOT conține informații despre producătorul anvelopei, țara de proveniență și data fabricației.

 

“Noile norme europene ne obligă să ținem cont de DOT și astfel suntem nevoiți să ținem o evidență foarte clară a produselor noastre, astfel încât să putem respecta metoda de descărcare FIFO pentru data de fabricație. Dacă nu vindem mai întâi produsele cu DOT mai vechi, riscăm să rămânem cu ele pe stoc, iar acest lucru generează pierderi”, susține Tiberiu Anghel, Director General la Handlopex România.

 

⇓ Descărcați studiul de caz Handlopex pentru mai multe detalii despre cum liderul european în distribuție de anvelope își gestionează întreaga activitate.

 

Descărcare gestiune FIFO

 

Metoda de descărcare a stocurilor, pe care distribuitorii de piese și accesorii auto o folosesc, este FIFO (first in, first out), ceea ce presupune ca ieșirea loturilor de produse să se facă după criteriul datei de valabilitate sau a termenului de expirare. Urmărirea loturilor asigură și o trasabilitate a produselor. Urmărind îndeaproape termenele de garanție a produselor comercializate, pot evita cu ușurință expirarea consumabilelor, și de aici și pierderile de bani.

 

Erorile apărute la setul de acte de transport

 

În lipsa unui soft care să asigure întocmirea actelor specifice livrărilor (factură, notă de livrare), pot apărea situații în care anumite fișe se încurcă sau se rătăcesc și apare riscul ca transportul să plece cu acte neconforme. Acest fapt atrage după sine riscul de amenzi și/sau încărcări ulterioare eronate, în cazul transporturilor LTL, din punct de vedere greutate și capacitate volumetrică greșite.

 

Preluarea sau plasarea corectă a comenzilor

 

Atunci când se folosește emailul sau telefonul pentru preluarea sau plasarea comenzilor client și furnizor, este aproape inevitabil să nu se producă erori, iar o cifră greșită la cantitate sau la codul de produs va produce o serie de erori în serie: facturări pentru cantități mai mici sau mai mari decât cele solicitate, produse neconforme cu comanda, sume pierdute pe transport și, foarte important, mulțumirea clientului.

 

Start a free trial and find how big companies in agribusiness manage their activity with SocrateClodPentru toate aceste cazuri expuse mai sus, recomandarea noastră este utilizarea unui sistem de gestiune cu funcționalități dedicate companiilor de distribuție de piese și accesorii auto, care să ușureze viața distribuitorilor și să-și asigure dezvoltarea și avantajul competitiv prin:

  • Gestiunea corectă și completă a reperelor și a termenelor de valabilitate
  • Multiple metode de descărcare a gestiunii (FIFO, FEFO, LIFO, LEFO)
  • Integrare EDI pentru preluarea și plasarea automate a comenzilor client și furnizor
  • Integrare cu multiple platforme online pentru preluarea comenzilor
  • Un calcul automat al necesarului de aprovizionare, în funcție de modul de lucru (pe comandă sau pe forecast)
  • Analize și rapoarte specifice care să-i ajute pe cei din industrie să-și controleze mai bine afacerea, să-și crească cota de piață, cifra de afaceri și profitabilitatea

 

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...