Rolul unui manager de proiect în construcții

Date: 25-09-2017
Author: Alina Răfoi

project manager constructii.png

 

Fie că vorbim despre construcția unei hale de producție sau a unei clădiri de apartamente, “hățurile” proiectului se află în mâinile managerului de proiect. Managerul de proiect este cel care organizează, planifică și coordonează activitățile și resursele de pe șantier, verifică și controlează lucrările de construcție, se asigură că are la dispoziție toate resursele materiale, financiare și umane necesare pentru fiecare etapă din proiect, se asigură de instruirea personalului din subordine și se asigură că se respectă tehnologiile de execuție și de exploatare și întreținere a echipamentelor.

Planificarea proiectului

Încă înainte de începerea efectivă a lucrării, managerul de proiect trebuie să planifice activitatea întregii sale echipe. Structura sa cuprinde informații despre cum și când vor fi executate lucrările pe etape, sub-etape și activități, inclusiv lucrări de pregătire care trebuie finalizate înainte de începerea construcției. Această etapă este esențială inclusiv pentru estimarea costurilor, pentru că acestea determină prețul oferit beneficiarului pentru lucrare.

 

Tot în această etapă, managerul de proiect trebuie să stabilească datele de livrare pentru fiecare etapă sau sub-etapă în parte, pe care echipa sa trebuie să le respecte pentru a termina lucrarea la timp și în bugetul stabilit.

Aprovizionarea

Și în construcții este ca-n bucătărie: atunci când ai o rețetă de urmat, trebuie să te asiguri că ai toate ingredientele necesare la îndemână. Una din sarcinile esențiale pentru realizarea proiectului la timp este aprovizionarea. Managerul de proiect trebuie să întocmească necesarul de materiale, să se asigure că are absolut toate “ingredientele” necesare pentru finalizarea proiectului și să pună în aplicare o metodă de urmărire a inventarului. E important ca aprovizionarea, dar și depozitarea materialelor și a echipamentelor să se facă cu conștiinciozitate, ca să nu se atragă costuri suplimentare.

Realizarea lucrărilor

Pe șantier, managerul de proiect este șeful, ceea ce înseamnă că el este responsabil nu doar de activitatea de planificare, ci și de tot ce înseamnă realizarea lucrărilor și supravegherea echipelor de execuție. Aceasta înseamnă coordonarea și dirijarea eforturilor lucrătorilor din construcții, dar și utilizarea optimă a tuturor resurselor (materiale de construcții, echipamente și utilaje).

Urmărirea obiectivelor de timp și bani

Rolul managerului de proiect în construcții nu este acela de a întinde mortar sau de a pregăti cimentul (deși idealul este să poată da indicații sau să dea o mână de ajutor acolo unde e nevoie), ci este de datoria lui să se asigure că toate lucrările sunt realizate conform normelor, la timp și în limitele costurilor proiectate.

 

Și în construcții timpul înseamnă bani. Predarea la timp a lucrării este unul din obiectivele-cheie, deoarece orice întârziere atrage după sine penalizări din partea beneficiarului și costuri adăugate. Ca să se asigure că poate livra la timp, managerul de proiect trebuie să monitorizeze zilnic lucrările și să se asigure că echipa sa avansează în timp util. În cazul în care apare o încetinire a lucrărilor (fie datorită vremii, fie vreunei sarcini care ia mai mult timp decât prevăzut), șeful de șantier trebuie să revadă planul și să facă schimbările necesare astfel încât să asigure ca  întârzierile sunt cât mai mici.

 

Înainte de începerea lucrărilor, se fac estimările de costuri, care include salarii, echipamente, utilaje și materiale, și stabilește un buget. Costurile previzionate determină profitabilitatea proiectului. După începerea lucrării, șeful de șantier trebuie să se asigure că nu se depășește bugetul, prin intermediul unui raport zilnic de costuri previzionate versus realizate.

 

Revăzând toate cele descrise mai sus, reiese că viața unui manager de proiect în construcții nu este deloc simplă. Dar poate fi mult ușurată cu ajutorul soluției ERP pentru construcții. Clienții noștri de la Rampad și CCC Kronstadt i-au descoperit deja avantajele, iar testimonialele lor stau drept mărturie.

 

SocrateERP ajută la gestiunea eficientă a tuturor proceselor din companiile de construcții: achiziții, managementul contractelor, costurilor, consumurilor, salariaților, echipamentelor și utilajelor, maximizând profitul printr-o execuție eficientă a fiecărui proiect și prin posibilitatea gestionării mai multor proiecte cu resurse mai puține, prin integrarea și automatizarea proceselor cheie.

 

Fiți mereu la înălțime cu SocrateERP pentru construcții și haideți să discutăm!

 

Download ebook-ul 7 Rețete de succes pentru companiile din construcții Download Studiu de caz Okian - Cea mai mare librarie online din România Pricing. See wich pricing plan works best for you

 

 

 

Share