Importanța flexibilității în managementul logistic

Date: 24-03-2016
Author: Alina Răfoi

flexibilitate in managementul logistic

Așa cum menționam anterior, la sfârșitul anului trecut am avut oportunitatea de a avea câteva întâlniri cu manageri de logistică, pentru a reconfirma cele mai importante provocări din domeniul lor de activitate. Concluziile acestor întâlniri au fost formulate atât pe baza interviurilor, cât și a observațiilor personale, iar în topul celor mai importante provocări în managementul logistic s-a situat și lipsa de flexibilitate.

Dacă privim la nivel de industrie, supply chain-ul se schimbă în mod constant şi acesta poate sa afecteze orice firmă. Pentru a se adapta la flexibilitatea unui supply chain companiile trebuie să dezvolte şi să implementeze oficial o strategie de logistică, care să le permită să identifice impactul schimbărilor iminente şi să se adapteze la nivel organizaţional şi funcţional pentru a se asigura că nivelul de servicii aduse clienților nu este redus.

Dacă privim la nivel de profil, managerul de logistică este unul dintre cele mai flexibile profile, deoarece trebuie să identifice soluții, în timp util, la orice problemă care poate apărea pe parcursul unei zile, într-un domeniu care este în continuă mișcare și transformare.

Tocmai de aceea, atât industria de distribuție, cât și managerul de logistică au nevoie de soluții de gestiune flexibile, care să poată răspundă rapid situațiilor ivite.

 

Cum tratează FluxVision WMS problemele apărute în depozit?

 

Managementul stocurilor. Folosind unități multiple de măsură și de transport, trasabilitate la nivel de lot și gestionare a alertelor (stoc minim, termen de valabilitate, etc.), FluxVision este pregătit să țină marfă și pe unitate de transport și pe locație în același timp. Sistemul de gestiune a depozitului poate defini locații diferite aceluiași produs în funcție de unitatea de transport alocată și poate stabili din ce unitate în ce unitate de transport se poate trece și dacă se poate trece automat sau nu.

Sezonalitatea ridicată. În distribuție, creșterile sau scăderile bruște ale volumului de marfă sunt destul de greu de gestionat, dacă acestea sunt neprevăzute. Sistemul de gestiune a depozitului dezvoltat de noi permite maparea ușoară și rapidă a unor noi spații de depozitare, astfel încât să se obțină un răspuns rapid și dinamic.

Managerii vor ști în orice moment care sunt stocurile reale și, prin intermediul anumitor indicatori, cum ar fi numărul intrărilor și al ieșirilor sau timpul mediu de picking pot optimiza stocurile în funcție de sezonalitatea vânzărilor sau locația depozitelor.

Un alt beneficiu care susține ideea de flexibilitate este disponibilitatea serviciului pe bază de abonament. Scăpați astfel de grija licențelor și aveți libertatea să dispuneți de un număr fluctuant de utilizatori.

Proceduri diferite de manevrare în timpul procesului de picking. Cu ajutorul unui sistem de gestiune a depozitelor, managerul sau responsabilul de logistică poate stabili strategii de picking în funcție de greutatea produselor sau alți parametri. Dacă pentru o comandă client operatorii trebuie să pregătească produsele conform listei de încărcare, produse care pot fi diferite și cu greutăți diferite, managerul de logistică poate stabili una sau chiar mai multe strategii de picking pe tip de produse sau chiar pe client.

BITSoftware vă oferă SocrateCloud ERP, soluția completă pentru distribuție, care include gestiunea fluxurilor operaționale, de la necesar de aprovizionare până la facturi furnizori, de la comenzi clienți la facturile clienți, încasări și plăți, gestiunea performantă a depozitelor, eCommerce pentru distribuție prin canale online, gestiune financiară și contabilă, gestiunea serviciilor cu clienții, analize și raportări de business.

 

Intrebari? Contactați-ne și discutați cu unul dintre specialiștii BITSoftware.