Urmărirea proiectelor de construcții pe faze și subfaze

Date: 12-05-2022
Author: Alina Răfoi

Urmarirea proiectelor de constructii blog.jpg

Încercarea de a optimiza performanța unui proiect de construcții poate fi destul de dificilă, iar aceasta necesită o planificare atentă și eficientă, ca să se poată respecta termenele limită și standardele de calitate ale proiectelor contractate.  

 

Pentru a satisface cererile tot mai mari ale beneficiarilor, toate activitățile echipelor din companiile de construcții trebuie să devină mult mai eficiente. Cel mai important pas în îndeplinirea acestui scop este urmărirea proiectelor de construcții pe faze, subfaze și activități, iar SocrateERP pentru construcții asigură fluiditatea operațiunilor, optimizarea timpului și a folosirii resurselor, mult mai puține erori, transparență și predictibilitate.

 

Urmarirea proiectelor in constructii Schema

 

Atingerea obiectivelor de timp și bani

În construcții timpul înseamnă bani. Predarea la timp a lucrării este unul din obiectivele cheie, deoarece orice întârziere atrage după sine penalizări din partea beneficiarului și costuri adăugate. Ca să se asigure că poate livra la timp, managerul de proiect trebuie să monitorizeze zilnic lucrările și să se asigure că echipa sa avansează în timp util. În cazul în care apare o încetinire a lucrărilor (fie datorită condițiilor meteo neprielnice, fie activităților care iau mai mult timp decât prevăzut, fie din cauza lipsei materialelor necesare pentru finalizarea lucrărilor), șeful de șantier trebuie să revadă planul și să facă schimbările necesare astfel încât să asigure că întârzierile sunt cât mai mici.

 

Înainte de începerea lucrărilor, se fac estimările de cost. Costurile previzionate determină profitabilitatea proiectului. După începerea lucrării, șeful de șantier trebuie să se asigure că nu se depășește bugetul, prin intermediul unui raport zilnic de costuri previzionate versus realizate. Posibilitatea de a urmări profitabilitatea pe proiecte, pe faze si subfaze ajută managementul să înțeleagă unde este loc de optimizare, ce trebuie corectat și cum poate fi maximizat profitul. 

 

Planificarea proiectelor de construcții

Pentru atingerea obiectivelor este importantă planificarea proiectelor, care pornește de la definirea structurii. Aceasta cuprinde informații despre cum și când vor fi executate lucrările pe faze, subfaze și activități, inclusiv lucrări de pregătire care trebuie finalizate înainte de începerea construcției. Această etapă este esențială inclusiv pentru estimarea costurilor, pentru că acestea determină prețul oferit beneficiarului pentru lucrare. Managerul de proiect va stabili datele de livrare pentru fiecare fază și subfază în parte, pe care echipa sa trebuie să le respecte pentru a termina lucrarea la timp și în bugetul stabilit.

 

Aprovizionarea

Unul din factorii critici pentru realizarea proiectului la timp este aprovizionarea. Mai ales în prezent, când industria se confruntă cu tot felul de provocări, de la costuri în perpetuă modificare și timp de livrare tot mai mare. Managerul de proiect trebuie să întocmească necesarul de materiale, să se asigure că are absolut toate “ingredientele” necesare pentru finalizarea proiectului și să pună în aplicare o metodă de urmărire a inventarului. E important ca aprovizionarea, dar și depozitarea materialelor și a echipamentelor să se facă cu conștiinciozitate, ca să nu se atragă costuri suplimentare.

 

Gestiunea lucrărilor pe șantier

Managerul de proiect este responsabil nu doar de activitatea de planificare, ci și de tot ce înseamnă realizarea lucrărilor și supravegherea echipelor de execuție. Aceasta înseamnă coordonarea și dirijarea eforturilor lucrătorilor din construcții, dar și utilizarea optimă a tuturor resurselor (materiale de construcții, echipamente și utilaje). Cu SocrateERP, se poate monitoriza derularea lucrărilor de construcții și se ține evidența cantitativ-valorică a tuturor activităților, pe proiecte, faze și subfaze.

 

Gestiunea pontajelor

Pentru că predarea la timp a proiectului depinde de realizarea la timp a lucrărilor și în bugetul prevăzut așa cum au fost planificate, responsabilul de șantier trebuie să se asigure de prezența reală a muncitorilor. Situaţia pontajelor din domeniul construcţiilor este cunoscută ca fiind dificilă şi complicată, consumatoare de timp şi energie. Pentru că aplicațiile mobile sunt tot mai solicitate în domeniul construcțiilor, oferim SocratePontaje, aplicația mobilă care permite introducerea pontajelor în timp real,
 direct de pe șantier și de pe orice dispozitiv. Utilizarea aplicației mobile eficientizează și toate celelalte procese care decurg din pontaj, cum ar fi administrarea resurselor umane sau salarizarea.

 

Cu ajutorul soluției software complete pentru construcții, managerii de proiect sau șefii de șantier organizează, planifică și coordonează activitățile și resursele de pe șantier, verifică și controlează lucrările de construcție, se asigură că are la dispoziție toate resursele materiale, financiare și umane necesare pentru fiecare etapă din proiect, se asigură de instruirea personalului din subordine și se asigură că se respectă tehnologiile de execuție și de exploatare și întreținere a echipamentelor. 

 

Dacă vă doriți vizibilitate și un control mai bun al proiectelor de construcții, haideți să discutăm!

 

Solicitați o prezentare a soluțiilor pentru construcții

 

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...