Optimizarea depozitului pentru a-i crește gradul de performanță

Date: 04-04-2023
Author: Alina Răfoi

Optimizarea depozitului blog-1

Managerii de logistică ar trebui să se bazeze pe principiul “Work smarter, not harder”, adică să se muncească mai “inteligent” prin organizarea depozitelor pentru a face performanță.

Profitabilitatea companiilor din FMCG, Retail, Producție sau Distribuție se bazează, într-o foarte mare parte, pe eficiența și productivitatea depozitului. Atunci când acesta este bine organizat, iar activitățile se desfășoară în mod eficient, rezultatele financiare sunt și ele pe măsură.

Cum se poate optimiza depozitul pentru a-i crește gradul de performanță? Depinde într-o mare parte de skill-urile managerului de depozit, dar și de instrumentele pe care le are la îndemână. Când vorbim despre instrumente, ne referim atât la soluțiile software de management al depozitelor, dar și de cititoare de coduri de bare, stivuitoare și macarale performante, roboți și sisteme de picking, cântare, imprimante de coduri de bare și orice alt dispozitiv care crește gradul de despre automatizare. De ce? Pentru că un depozit automatizat aduce o creștere a performanței și o scădere a costurilor. Procesarea comenzilor, gestiunea stocurilor, optimizarea spațiului de depozitare și trasabilitatea end-to-end nu mai reprezintă o problemă pentru un depozit care a înțeles că investiția într-un sistem WMS modern, flexibil și extensibil înseamnă, de fapt, o creștere a profitabilității.

Iată câteva metode pe care orice manager de logistică le are în prezent la îndemână pentru optimizarea depozitului:

Colectarea automată a datelor prin citirea codurilor de bare

Prima și cea mai simplă metodă de automatizare pentru operatori. Orice operațiune din depozit, de la recepție, picking și până la livrare, poate fi făcută rapid și fără greșeli. Preluarea automată a datelor crește productivitatea și precizia și aduce un avantaj competitiv în fața competiției. 

Optimizarea rutelor de picking în depozit

​​Picking mai rapid și cu greșeli minime. Datorită algoritmilor de optimizare a rutelor de picking soluțiile WMS ajută personalul să aleagă mai rapid comenzile. De asemenea se reduce la minim numărul de erori deoarece nu se mai fac inversiuni sau identificări greșite de produse datorită faptului că acestea se scanează. Soluțiile cu multiorder picking ajută să puteți procesa mai multe comenzi în același timp, asta înseamnă reducerea timpului de procesare a comenzilor.

Trasabilitatea

Veți ști oricând cine ce operație a făcut și ce produs la ce client s-a dus. Asta pentru că prin scanare, softul înregistrează locația, produsul, operatorul, numărul de comandă, precum și timpul de execuție.

Măsurarea timpului de procesare a comenzilor 

Unul dintre cei mai importanți KPI pentru depozit este durata de onorare a comenzilor. Prin ghidarea în timp real a operatorilor din depozit, se reduce timpul de realizare și acuratețea livrărilor, se reduc erorile din depozit, scad costurile datorate retururilor și crește loialitatea clienților. 

Cu ce ajută un WMS în optimizare depozitului?

Se poate face optimizare într-un depozit și fără WMS, dar optimizarea nu va ajunge niciodată la nivelul de performanță pe care îl poți atinge cu WMS. Deci, dacă vrei să reduci costurile pe depozit atunci WMS este soluția. Ca și principiu general un WMS ajută personalul în a-și desfășura activitatea mai repede, mai corect și mult mai controlat.

Trebuie să rețineți totuși că un WMS nu va rezolva problemele de disciplină a operării în depozit decât parțial. Dacă în WMS nu se respectă o disciplină operațională e foarte posibil să-l achiziționați degeaba, și mai mult să vă încurce decât să va ajute.

Soluții WMS de la BITSoftware

BITSoftware nu vine cu o soluție WMS, ci cu trei! În prezent, BITSoftware are una dintre cele mai extinse game de soluții de gestiune a depozitelor, produse robuste, scalabile și adaptabile la nevoile, dimensiunea și complexitatea afacerii dvs.!

Solicitați o prezentare personalizată

FluxVision WMS - Precizie și agilitate

FluxVision WMS este o componentă cheie în managementul eficient al depozitelor și în optimizarea stocurilor, și permite administrarea automată și completă a tuturor activităților de depozitare pentru un număr nelimitat de entități. Aceasta optimizează toate operațiunile care au loc în depozit, de la recepție până la livrare. FluxVision oferă precizie și agilitate în depozit cu un minim de efort. 

Entersoft WMS - Scalabilitate și adaptabilitate

Entersoft WMS®, parte a Entersoft Business Suite, este o soluție software modernă, de ultimă oră. Acesta va permite companiei dvs. să ia decizii asupra proceselor operaționale zilnice, să reducă complexitatea, să optimizeze costurile și să gestioneze resursele din depozit.

aberon - Transparență și control

aberon este un sistem informatic flexibil pentru gestionarea depozitelor și distribuției și constituie nucleul principal al soluțiilor furnizate de Entersoft SCM 360 pentru optimizarea lanțului de aprovizionare. Este prietenos, ușor de utilizat, flexibil și modular, astfel încât să poată fi perfect adaptat nevoilor individuale ale fiecărui client.

Nu uitați că puteți să descărcați ebook-ul "Planificați și organizați operațiunile din depozit cu soluții WMS flexibile și scalabile" și să descoperiți mai multe detalii despre soluțiile WMS pe care vi le punem la dispoziție. 

Descărcați ebook-ul

 

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...