Noi facilități fiscale pentru angajații din agricultură - legea 135/2022 și OG 16/2022

Date: 18-08-2022
Author: Alina Răfoi

Facilitati fiscale in agricultura BlogPentru a veni în sprijinul clienților săi, BITSoftware a aliniat soluția Socrate Salarii noilor modificări legislative, astfel încât raportarea să fie corectă și să nu afecteze în niciun fel activitatea clienților.

Vorbim acum despre modificările aduse de legea 135/2022, lege introduce pentru domeniul agricol şi al industriei alimentare facilităţi asemănătoare celor din domeniul construcţiilor, mai precis, pentru salariile angajaţilor:

  • scutirea de CASS - 10 %;
  • scutirea de impozit pe venitul din salarii -10%;
  • reducerea CAS cu 3,75%. => opțional

Noua lege mai introduce pentru sectorul agricol și industria alimentară salariul de bază minim brut de 3.000 lei lunar. Acest salariu minim va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023 şi se va aplica până la 31 decembrie 2028.

Modul de lucru rămâne extrem de simplu, societatea rulează procesul de activare facilități fiscale, înregistrează opțiunile angajaților pentru menținere contribuție la pilon II, mai departe se efectuează calculele salariale și generarea declarației unice 112 pentru raportarea contribuțiilor sociale și impozitului pe venit.

Înregistrarea societății ca și beneficiar de facilități fiscale este un proces flexibil, care permite configurarea pragurilor limita pentru care se acorda aceste beneficii, fie ca este vorba de 30000 lei (din iunie 2022) sau de 10000 de la 1 august 2022.Pentru angajați este vizibil pe fluturașul salarial faptul ca opțiunea de contribuție la pilon II este menținută prin faptul că sunt defalcate cele 2 valori CAS: 21,25% ca și facilitate și suplimentar cel de 3,75% pentru pilon II.

Rezultatele calculelor salariale pot fi vizualizate cu ușurință în statele de salarii clasice, dar și în noul tip de raport tip pivot disponibil pentru consultarea datelor pe intervale mai mari de timp, cu posibilitate de consolidare pe funcții angajat, centre profit, departamente etc

Socrate Salarii se adresează departamentului de resurse umane din firmele românești. Soluția realizează definirea și gestionarea structurii de personal, evidenta drepturilor salariale, concedii de odihnă și medicale, precum și a altor drepturi și tineri care se aplică salariatului sau companiei angajatoare.

Soluția Socrate Salarii a fost concepută din dorința de a acoperi un număr cât mai mare de cazuri particulare, fiind știut faptul că problemele legate de acest capitol sunt complexe.

Socrate Salarii este perfect integrat cu SocrateERP, transferul în contabilitate putându-se face cu repartizarea automată a cheltuielilor pe centre de cost.

Cu peste 28 ani de experientă, BITSoftware dezvoltă și implementează soluții ERP, CRM și Business Intelligence (BI), care ajută companiile din diverse industrii să-și îmbunătățească productivitatea prin automatizarea proceselor din companie și să realizeze obiectivele de creștere pe termen lung. 

 

Socrate Salarii Software Prezentare Personalizată

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...