Industria de servicii logistice, tendințe și provocări

Date: 30-07-2020
Author: Alina Răfoi

Industria de servicii logistice este una dintre industriile care trebuie să fie cel mai adaptabile la condițiile economice, politice sau de orice altă natură. Cu toate presiunile constante (prețul combustibilului, lipsa personalului calificat, lipsa investițiilor în infrastructură și, mai ales, presiunea constantă a clienților în zona tarifelor aplicate, furnizorii de servicii logistice sunt nevoiți să facă față tuturor acestor provocări, dar și să creeze oportunități de dezvoltare. 

 

În ciuda creșterii masive a industriei, companiile de servicii logistice se confruntă cu mai multe provocări, iar noi vom enumera doar câteva dintre ele.

 

Lipsa personalului calificat

Aceasta este una dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă industria 3PL, și nu numai, fiind un aspect criticat și ridicat în majoritatea industriilor în România. Lipsa de candidați conduce la pierderea eficienței și a productivității. 

 

Lipsa sistemelor informatice potrivite nevoilor industriei

Într-o companie de servicii logistice, urmărirea comenzilor poate fi o sarcină dificilă, iar companiile de servicii logistice 3PL trebuie să investească doar într-un sistem de raportare care să se potrivească proceselor operaționale și în același timp să fie și rentabil.

 

Comunicarea și colaborarea deficitare

Comunicarea și colaborarea deficitare între companiile de servicii logistice, transportatori și clienții finali poate avea un efect negativ asupra bunei funcționări a lanțului de aprovizionare. 

 

Cerințe specifice 

Aceasta este o provocare majoră cu care se confruntă companiile, care în anumite cazuri nu sunt în măsură să răspundă nevoilor logistice specifice ale expeditorilor, cum ar fi ambalarea, livrarea la timp, serviciul clienți etc.

 

Lipsa infrastructurii

Aceasta este o provocare majoră pentru companiile 3PL din majoritatea țărilor în curs de dezvoltare din lume. Unele dintre problemele cu care se confruntă pot include condiții rutiere proaste, conectivitate slabă, capacități inadecvate de transport aerian și maritim și lipsa modurilor de transport dezvoltate, cum ar fi căile ferate, căile rutiere și sistemul de transport pe apă.

 

În ceea ce privește tendințele din piața serviciilor logistice, se observă tot mai mult un focus pe tehnologie. Companiile de servicii logistice depind din ce în ce mai mult de tehnologie pentru colaborarea și comunicarea eficiente cu clienții. Tehnologia care permite digitalizarea și automatizarea industriei nu este utilizată doar pentru eficientizarea performanței și integrității, ci și pentru flexibilitatea operațională sporită și viteza schimbării. Furnizorii de servicii logistice vor descoperi tot mai mult avantajele investițiilor în soluții software inteligente, care pot oferi un avantaj competitiv. Soluțiile software specializate pentru logistică ajută la reducerea costurilor, la economisirea timpului și la creșterea eficienței operațiunilor.

 

Eficiență, viteză și acuratețe a afacerii cu soluții dedicate industriei de servicii logistice 

 

Împreună cu Wisoft Professional Services, parte a grupului BITSoftware, oferim soluții software pentru logistică, care gestionează fiecare fază a proceselor logistice, de la aprovizionare și până la livrare către client.

solutii servicii logistice

Modulul de gestiune a depozitelor (WMS) eficientizează activitatea, asigurând stocarea fiecărui lot de marfă în locația potrivită și optimizând rotația stocurilor pentru a contribui la creșterea lichidității firmei. Procesele logistice optimizate cu ajutorul dispozitivelor mobile oferă posibilități multiple în ceea ce privește creșterea cifrei de afaceri și a segmentului de piață. Pe lângă soluțiile software, oferim și servicii de consultanță, pentru că alegerea și implementarea acestora reprezintă o investiție strategică. 

 

Doriți mai multe informații? Contactați-ne și discutați cu unul dintre specialiștii BITSoftware.

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...