De ce sunt datele mai sigure în cloud decât pe serverele proprii?

Date: 02-12-2015
Author: Alina Răfoi

ERP-SocrateCloud

Dacă arhitectura cloud ar fi o ființă umană, aceasta s-ar afla acum la vârsta adolescenței. Companiile sunt încă indecise în privința migrării la cloud, datorită faptului că părerile legate de securitatea în cloud sunt foarte împărțite, ceea ce face ca imaginea cloud-ului să fie tulbure și să inspire nesiguranță. Conștient sau nu, cu toții folosim (mai mult sau mai puțin) servicii de tip cloud. Abia când vine vorba de a urca în cloud date sensibile, începem să ne punem problema securității lor.

Vom încerca în continuare să risipim miturile legate de lipsa de securitate în cloud. Tehnologia este sigură și fiabilă. Cloud-ul și serviciile care folosesc această tehnologie sunt sigure. Serviciile cloud rămân cele mai sigure moduri de stocare a datelor. Haideți să vedem de ce!

Cum sunt protejate datele în cloud?

Cand datele sunt urcate în cloud, ele sunt automat criptate. Această metodă de protejare a datelor folosește algoritmi complecși pentru a nu putea fi descifrate decât de proprietarul lor. Furnizorii de cloud au setate planuri de continuitate (business continuity plan) și de recuperare de date pentru a asigura serviciile în caz de dezastru sau urgență și pentru a se asigura că datele pot fi recuperate. Și nu în ultimul rând, investițiile în securitate făcute de către furnizorii de servicii cloud sunt net superioare celor făcute de către orice companie care ține date pe serverele proprii, on premise, metodele de securitate fiind astfel mult mai complexe, oferind un nivel de protecție suplimentar.

Se pot pierde datele în cloud?

Cei care se tem de cloud și preferă să-și păstreze datele pe serverele proprii, consideră că au un mai bun control asupra datelor. Ce se întâmplă însă dacă unitățile de stocare se defectează? Se pierd date. Cloud-ul elimină complet această problemă, datele fiind păstrate pe unități de stocare aflate în centre protejate de calamități naturale sau atacuri. Aceste centre folosesc surse alternative de energie electrică și generatoare proprii de curent, care intră imediat în funcțiune în caz de avarie. Aceste clădiri sunt amplasate in zone alese strategic, cu risc minim de calamități, păzite și cu acces controlat și atent monitorizat. Tocmai de aceea, este foarte puțin probabil ca datele să se piardă în cloud.

În loc de concluzie

Cu siguranță datele sunt mai bine securizate într-un data center extern, unde sunt stocate datele în cazul serviciilor cloud, decât pe serverele găzduite in house, pentru că furnizorii de astfel de servicii fac investiții majore în infrastructură, investiții care nu se justifică în cazul companiilor, ele implicând costuri substanțiale. Securitatea și confidențialitatea datelor sunt obiectivele principale ale serviciilor de cloud și nici un furnizor nu riscă să-și piardă clienții expunându-se atacurilor externe printr-o securitate precară.

Aveți nevoie de mai multe informații? Un consultant BITSoftware vă stă la dispoziție! Vă rugăm trimiteți un email la sales@bitsoftware.ro.

Foto: Freepik
Share

Arhivă

mai mult...