Digitalizarea oferă soluții la provocările actuale din industria de construcții

Date: 21-06-2022
Author: Alina Răfoi

Digitalizarea in Constructii Blog

Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, "Real Estate Confidence Survey for Central Europe", majorarea costurilor de construcție reprezintă cea mai mare provocare a anului 2022 pentru 90% dintre companiile imobiliare din România și din alte țări din sud-estul Europei. 

 

Participanții la studiu consideră că războiul din Ucraina a generat sincope pe lanțurile de aprovizionare, accelerând scumpirea atât a materialelor de construcții, cât și a energiei. Aceasta preocupare, împreuna cu cea legată de inflația generalizată, dificultatea de a găsi terenuri și incertitudinea generală din piața, se reflectă în percepția dezvoltatorilor cu privire la evoluția marjelor de profit, 90% din aceștia așteptându-se la o deteriorare. 

 

Transformarea digitală este din ce în ce mai des menționată printre factorii meniți să sporească competitivitatea organizațiilor și menținerea profitabilității în industria de construcții. Ce este transformarea digitală? Implementarea tehnologiilor digitale pentru a crea sau modifica procesele de afaceri se numește transformare digitală. Majoritatea companiilor decid să treacă prin procesul de transformare digitală din mai multe motive. Unul dintre ele se referă la necesitatea de a rămâne competitiv pe piață, iar utilizarea soluțiilor software dedicate industriei de construcții o face posibilă. 

 

Soluțiile ERP constituie unul dintre cei mai reprezentativi indicatori de progres din sfera dezvoltărilor în domeniul software. Ele pot juca un rol fundamental în strategia tehnologică a companiilor din industria construcției și reflectă progresul acestora în sfera digitalizării și a automatizării. 

 

SocrateERP înseamnă un pas înainte atât în ceea ce privește eficientizarea, cât și în tot ceea ce înseamnă rezultate mai performante, resurse mai bine alocate, procese mai fluide. 

 

În ultimii ani, SocrateERP a câștigat tot mai mult teren în industria de construcții din România, clienții noștri beneficiind de funcționalități critice pentru sectorul construcțiilor



Controlul șantierelor

Șefii de șantier pot introduce și pot consulta în orice moment date în sistem, direct din șantier. Cele mai importante informații sunt cele privitoare la consumuri sau recepții de materiale pe proiecte, pontaje și utilaje. Veți ști în orice moment când și cu ce materiale trebuie să vă aprovizionați pentru proiectele de construcții, astfel încât să nu existe întârzieri. 

 

Aplicație mobilă pentru pontajul angajaților direct de pe șantier

SocratePontaje permite preluarea pontajelor de către șefii de echipă sau șefii de șantier direct pe mobil sau pe tabletă pentru angajații din subordine pe proiectele pe care le au în derulare, fiind disponibilă introducerea orelor lucrate la nivel de fază și subfază pentru maxim 3 zile (ziua anterioară, ziua prezentă și ziua următoare). Aplicaţia foarte intuitivă şi uşor de folosit, funcționează în mod online, cât și offline, are o interfaţă prietenoasă și este potrivită pentru companii indiferent de mărime.

 

Urmărirea proiectelor de construcții

Urmărirea proiectelor de construcții presupune urmărirea modului de realizare și stadiul fiecărui proiect. Asta înseamnă că pentru fiecare proiect există în sistem o detaliere a acestuia la nivel de faze și subfaze și pentru fiecare din acestea se urmăresc conform devizelor consumurile de materiale, consumurile de ore, eventualele contracte cu furnizorii de servicii. Pentru fiecare proiect, fază, subfază și activitate se poate genera un raport comparativ: previzionat versus realizat.

 

Urmărirea echipamentelor și a utilajelor

Echipamentele și utilajele sunt indispensabile în orice proiect de construcții. Tocmai de aceea este necesară o monitorizare a acestora, atât a timpului alocat pe proiect, fază sau subfază, cât și a costurilor aferente. Pentru fiecare echipament sau utilaj în parte se înregistrează orele lucrate, consumul de motorină, precum și numărul de kilometri parcurși.

 

Sistem de raportare în timp real 

Orice manager din construcții își dorește să aibă un control al proiectelor sale în derulare și al relației cu clienții și furnizorii, astfel încât să știe stadiul proiectelor, al costurilor și al veniturilor și care este profitul în timp real.

 

Cu ajutorul rapoartelor dedicate din SocrateERP, companiile din construcții își pot urmări în timp real profitabilitatea, atât la nivel de proiect, cât și la nivel de companie, consumurile de materiale, consumurile de ore, de efort, de utilaje și de transport realizate versus cele planificate la nivel de fază, subfază și proiect, rapoarte de cash flow, costuri de proiecte realizate versus planificate, producție în curs, solduri neachitate sau cheltuieli nealocate. 

 

Așadar, transformarea digitală în construcții nu mai este doar o opțiune, ci un pas care va transforma radical industria și va face companiile de construcții mai competitive și mai agile. 

 

Sunteți gata pentru schimbare?

 

Solicitați un demo personalizat

 

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...