Beneficiile sistemelor informatice pentru gestiunea stocurilor

Date: 12-10-2022
Author: Alina Răfoi

Gestiunea stocurilor BlogPe o piață atât de competitivă, gestionarea stocurilor are o importanță majoră deoarece de ele depind succesul sau insuccesul unui business. Cum puteți administra depozit și care sunt cele mai bune soluții pentru optimizarea acestui proces? Citiți în rândurile de mai jos!

Gestiunea stocurilor reprezintă o înglobare a tuturor proceselor care privesc stocurile: comanda, stocarea, modul de utilizare, monitorizarea și controlul stocurilor. Acest complex de gestiune a stocurilor se aplica tuturor afacerilor care folosesc atât bunuri finite, cât și materii prime pentru conceperea produselor sau serviciilor pe care compania le pune la dispoziția clienților. Scopul final al gestiunii stocurilor este de a avea cantitățile necesare de produse pentru a acoperi cererea de vânzare în orice moment. O buna gestionare a stocurilor vă poate ajuta să cunoașteți și să anticipați momentul în care este necesară o nouă comandă de materiale, reducând la minim costurile acestor procese.

Trăim într-o perioadă în care tehnologia intervine în munca noastră de zi cu zi și ne face viața mai ușoară. Astfel, o soluție software pentru gestiunea stocurilor vă ajută să:

  • Administrați mai bine stocurile de produse

  • Folosiți mai bine spațiul de depozitare

  • Creșteți vânzările

  • Îmbunătățiți cashflow-ul companiei

  • Faceți economii

Lista de motive pentru care ar trebui să folosiți un software de gestiune a stocurilor e foarte lungă. Totuși, ne-am oprit asupra a 4 motive pe care le dezvoltăm împreună. 

Evidența clară și corectă a stocurilor 

Este foarte important să știți în fiecare moment ce produse aveți disponibile pe stoc. De ce? Pentru că evitați riscul de a rămâne fără un produs pentru care aveți cerere mare. Evitați riscul de a avea supra-stoc la un produs pe care nu reușiți să-l vindeți. Mai mult, dacă aveți produse perisabile, trebuie să știți când e momentul să le includeți într-o promoție pentru a le vinde mai repede. 

Cu un program gestiune stocuri, puteți administra comenzile de la furnizori în funcție de vânzările dintr-o anumită perioadă. Astfel, cumpărați exact cât aveți nevoie pentru a vinde la capacitate maximă.

Creșteți profitul

Optimizarea afacerii cu un soft de gestiune a stocuri crește profitul și vă ajută să lucrați mai eficient. Lucrul acesta este demonstrabil din mai multe perspective.

În primul rând, atunci când alimentați stocul cu produse pentru care există cerere mare, sigur că și rulajul de marfă va crește. Deci vor crește și vânzările. Atâta timp cât depozitul e ocupat cu produse care stau pe rafturi luni întregi fără să vă dați seama de asta, creați un blocaj care pune frână vânzărilor. 

În al doilea rând, un soft de gestiune stocuri preia din sarcinile angajaților, astfel că ei se pot ocupa de alte activități productive. O soluție software de acest tip se bazează foarte mult pe automatizare. Astfel, recepția produselor se face mult mai repede și mai ușor decât înainte. La fel se întâmplă și cu generarea listei de inventar și cu emiterea de rapoarte de vânzări. Asta înseamnă că se preia presiunea unor taskuri repetitive de pe angajați, care se pot ocupa de alte lucruri care cresc direct profitul. 

Inventar corect de fiecare dată

Realizarea inventarului este unul dintre acele procese care necesită timp și presiune ca totul să iasă bine. Inventarul de la sfârșitul de an poate deveni o grijă în minus dacă folosiți un software gestiune stocuri eficient. Cum? Simplu! Recepția produselor se face prin scanare și nu prin adăugare manuală, astfel stocul este încărcat corect de fiecare dată. Lista de inventar este generată automat și este bazată pe recepțiile, vânzările și retururile de la ultimul inventar până în prezent. Practic, știți exact câte produse trebuie să aveți în stoc. În ziua inventarului trebuie doar să scanați și să numărați. De la sine înțeles este că inventarul durează mult mai puțin decât ar dură fără o soluție software. Astfel, activitatea nu va fi blocată zile la rând și veți putea să reluați vânzările la timp. 

Controlați afacerea de la distanță

Dacă aveți un business cu mai multe puncte de lucru răspândite în mai multe zone sau orașe, un soft de gestiune a stocurilor vă va ajuta să le controlați pe fiecare în parte, chiar și de la distanță. Veți cunoaște în detaliu situația încasărilor și performanța echipei, prin accesarea rapoartelor.

Ce trebuie sa știți despre sistemele informatice pentru gestiunea stocurilor 

Sistemele informatice pot fi asemuite unei rețele integrate care interconectează toate procesele de business pentru a genera date importante care sunt ulterior convertite în informații despre toate aspectele care țin de companie și despre comportamentul de consum al clienților.

Un sistem informatic bine pus la punct are un rol major în vedere eficientizării procesului de gestionare a stocului prin generarea unor rapoarte esențiale: de la producție, achiziții și logistică, până la inventar și vânzări. Cu ajutorul acestui sistem, veți putea monitoriza “călătoria” stocului prin lanțul de aprovizionare pana la îndeplinirea scopului, și anume vânzarea care clientul final. Veți avea posibilitatea de evaluarea a celor mai bine vândute produse, dar și a celor cu un grad scăzut de cerere din partea consumatorilor și, în consecință, veți putea optimiza inventarul depozitului, astfel încât să simplificați toate procesele de comandă, ambalare și expediere.

Prin furnizarea de informații detaliate în legătură cu stocul, sistemul informatic facilitează un control mai mare asupra inventarului din depozit și un calcul mai precis al stocurilor de siguranță sau rezervă, reducând contracția stocurilor și costurile de depozitare.

Cu soluțiile software de gestionare a stocurilor veți monitoriza cu precizie starea inventarului în timp real, din momentul în care o comanda este plasată și până la momentul în care aceasta ajunge la destinația finală, adică la client. Cu SocrateERP, integrat cu FluxVisionWMS, soluția de warehouse management, beneficiați de o acuratețe crescută a datelor privind nu doar stocurile, ci toate procesele de afaceri. 

Doriți mai multe informații sau o prezentare personalizată a soluțiilor noastre? Stabiliți o întâlnire cu consultanții noștri! 

Solicitați o prezentare

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...