5 indicatori de performanță importanți pentru industria de distribuție

Date: 19-05-2016
Author: Alina Răfoi

solutie ERP pentru distributie

 

Indiferent de industrie, indicatorii sunt instrumente de măsurare a performanței și sunt singurul mijloc de a ști dacă performanța unui proces se ameliorează sau se degradează și dacă este necesară o intervenție asupra sa.


Indicatorii de performanță (KPI) sunt de mai multe tipuri: indicatori strategici (cota de piață, profit, cifră de afaceri, satisfacția clienților), indicatori manageriali (disponibilitatea resurselor, costuri, buget), indicatori operaționali (performanțe individuale, performanțe pe procese, produse, specificații, eficiență).


În acest caz, am ales 5 indicatori de performanță importanți pentru industria de distribuție, care, dacă nu sunt măsurați și tratați corespunzător, pot influența negativ rezultatele companiilor care activează în domeniu.

 

Valoarea stocurilor

 

Este important ca investițiile în stocuri să rămână la un nivel destul de redus, pentru a nu ține bani blocați; în același timp, însă, este important să puteți previziona comportamentul consumatorilor, astfel încât să puteți fi oricând pregătiți să vă adaptați cererii.

 

SocrateERP pentru distribuție este un instrument flexibil care poate previziona cererea și necesarul de aprovizionare și care vă poate ajuta să vă mențineți stocurile și costurile la un nivel optim.

 

Download ebook-ul Idei inteligente pentru jucătorii din piața de distribuție


Profitabilitatea


Măsurarea profitabilității arată în ce masură valoarea investită produce rezultatul așteptat. Cu ajutorul unei soluții ERP puteți măsura în orice moment profitabilitatea pe produs, pe furnizor, pe client sau pe companie în general. Fără aceste informații, persoanele din conducere nu își pot da seama dacă firma se află pe drumul corect, nu își pot adapta corect marjele și nu își pot negocia în mod favorabil contractele. 

 

Rata de retur

 

Orice distribuitor știe cât de important este ca marfa livrată clientului să respecte comanda inițială. Rata de retur este un indicator pe care trebuie să-l urmăriți pentru a putea identifica cu ușurință cauzele: marfă neconformă, cantitate insuficientă, defecte, deteriorarea produselor în timpul transportului. Cu ajutorul SocrateERP puteți identifica  zonele cu probleme, pe care, ulterior, le puteți rezolva.

 

Livrarea completă și la timp (DIFOT - Delivery in full, on time)

 

Cât de tare vă enervează ca în momentul în care faceți o comandă, furnizorul să nu vă trimită marfa la timp și nici comanda completă? Acest indicator este unul standard pentru a măsura perfomanța unui lanț logistic. Acesta măsoară dacă comanda client a fost respectată din punct de vedere cantitate și timp de livrare și este un indicator care influențează rata de satisfacție a clientului. Acesta poate, în același timp, influența și indicatorii de performanță ai altor departamente din cadrul companiei: depozitare, livrare, logistică, vânzări și chiar suport client. O deficiență la acest nivel, poate transforma un client mulțumit într-o victimă, dar un sistem ERP poate preveni acest lucru.

 

Sistemele ERP și CRM vă ajută să vă diferențiați de ceilalți competitori care nu au acces la astfel de sisteme și care nu beneficiază de o vizibilitate completă asupra proceselor de vânzare și aprovizionare.

 

Costurile de transport

 

Costurile de transport pot influența atât în sens pozitiv, cât și negativ, prețul unui produs. Dacă procesul de livrare nu este optimizat și eficient, costurile de transport vor fi mari, ceea ce poate afecta volumul de comenzi. Cu SocrateERP optimizați livrările către clienți, automatizând întreg procesul de livrare, inclusiv necesarul de mașini și rutele de transport. Cross-docking-ul este o altă tehnică logistică de optimizare a costurilor de transport, iar SocrateERP se poate integra cu sistemele folosite de transportatori, astfel încât să aveți vizibilitate maximă.

 

Concluzii

 

Dacă activați în industrie, atunci trebuie să știți că urmărirea unor indicatori de performanță pentru distribuție este obligatorie, astfel încât să vă asigurați în orice moment că puteți îndeplini obiectivele de creștere, dar și pentru a face față unei piețe din ce în ce mai competitive, unde singura diferență o face tehnologia utilizată. 

 

Solicitați o prezentare SocrateERP pentru distribuție

 

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...