Soluțiile IT generează oportunități în construcții

Date: 20-12-2016
Author: Anca Cazacu

Solutiile IT genereaza oportunitati in constructii.png

 

Textul de mai jos redă contribuția pe care am fost invitați de către Agenda Construcțiilor să o avem în cadrul unei analize a impactului pe care îl are tehnologia asupra mediului de afaceri, în special pentru zona industriei de construcții.

 

Care sunt principalele tendințe pe piața locală de software pentru construcții? Ce evoluție a avut segmentul în acest an și ce estimați pentru 2017?

Am identificat o creștere a interesului companiilor din piața de construcții pentru soluții integrate cu capacități extinse de planificare a resurselor, de reducere a cheltuielilor operaționale și de eficientizare a activității.

La nivelul sfârșitului de an 2015 doar aproximativ 14% din companiile de construcții din România foloseau o soluție de tip ERP, cu 6 procente sub media europeană. Euroconstruct, lider european de prognoză a pieței construcțiilor, prognozează pentru 2016 - 2017 o perioadă favorabilă pentru România, în principal ca urmare a creșterilor așteptate în domeniul rezidențial și non-rezidențial. Conform aceleiași surse, România a înregistrat cea mai importantă creștere la nivel european, însă  dificultățile cu care se confruntă companiile de construcții sunt legate mai ales de impactul costurilor, planificarea corectă a bugetelor, urmărirea derulării proiectelor și planificarea optimă a utilizării resurselor. Conform estimărilor noastre, rata de absorbţie a soluțiilor de tip ERP dedicate industriei de construcții va crește în următorii 2 ani cu 6 puncte procentuale, ajungând la 20%.

Care este volumul vânzărilor anuale de licențe / sisteme software și cu cât estimați că va creşte/descreşte acest indicator în 2016 și în 2017?

Nu vindem licențe, sistemele noastre sunt în cloud, vindem abonamente anuale care includ și servicii. 

În ce zone din țară efectuați cu preponderență livrari? Cum asigurați service-ul și adaptarea programelor în funcție de fiecare colaborator?

Avem clienți în toată țara, lucrăm și cu parteneri specializați, iar soluția noastră SocrateCloud este un ERP&CRM& BI integrat (sistem integrat de gestiune economică, gestiune a relațiilor cu clienții și Business Intelligence) care se adresează firmelor medii și mari din diverse industrii: construcții, distribuție, agro, servicii profesionale, telecom, și care se utilizează pe bază de abonament anual, fiind o soluție în cloud, utilizatorul are nevoie doar de un browser de internet pentru a se conecta la sistem. Cu alte cuvinte, SocrateCloud poate fi utilizat de oriunde, iar acesta este un beneficiu important pentru companiile din construcții care trebuie să se conecteze de pe diferitele șantiere sau puncte de lucru. SocrateCloud vine cu versiuni noi în fiecare luna, care includ modificări de legislație sau cerințe specifice ale clienților. Upgrade-ul la noile versiuni se face automat, clienții neavând nici o grijă referitor la aceste adaptări, ei utilizând în continuare soluția, fără întreruperi de activitate. Asigurăm servicii de analiză, implementare și suport tehnic atât la sediul clienților cât și online, în funcție de necesități.

Care sunt cele mai importante companii din domeniul construcțiilor ce utilizează soluțiile pe care le comercializați și pentru ce versiuni au optat?

Piața principală pe care o vizăm este cea din România, însă soluțiile noastre sunt disponibile în cloud și au o acoperire globală, fiind multi-tenant, multi-societate, multi-valută, multi-taxe și multilingve, reușind să acopere nevoile companiilor din industria de construcții indiferent de poziționarea geografică. Principalele companii care utilizează soluția noastră sunt firme cu peste 2 milioane de Eur cifra de afaceri, câteva nume fiind CCC Kronstadt și Rampad (parte a grupului Metabras).

Ce investiții/obiective aveți în vedere în 2016-2020? (dezvoltare, promovare, consolidare etc.)

Investițiile în următorii ani continuă să fie în tehnologie și soluții, cele existente deja în portofoloiu, continuăm specializarea acestora pe industrii astfel încât funcționalitatea să răspundă cât mai bine cerințelor clienților din verticalele cărora ne adresăm, dar și soluții noi, mărirea echipei,  iar ca obiective creștererea numărului de clienți și dublarea cifrei de afaceri.

Cu ce dificultăți vă confruntați în activitatea curentă?

Piața românească de soluții software de business este una relativ mică, numai aproximativ 30000 de companii au o cifră de afaceri de peste 500 000 Eur. 1-2 companii din 10 sunt interesate de tehnologie nouă, iar rata de penetrare pentru companiile cu peste 10 angajati este una relativ mică (aprox. 20%). Rata de penetrare a sistemelor de gestiune economică (ERP) variază in funcție de mărimea companiei, (aprox.  17%, pentru companii cu 10-49 de angajați, 32% pentru companii între 50-249 de angajați și 60% pentru companii cu peste 250 angajați). În ciuda absorbției relativ mici, piața de aplicații software de business se dezvoltă încet, cu creșteri mici, din mai multe motive: nivel de educație încă redus în ceea ce privește IT-ul și metodologii de business, lipsa resurselor financiare, etc. Competiția este foarte mare pe această piață, sunt peste 50 de companii care oferă astfel de soluții la toate nivelurile, iar segementul pe care este cea mai mare competitie este cel al firmelor mijlocii (cele cărora ne adresăm și noi în cea mai mare parte). În ceea ce privește potențialii clienți, mare parte nu văd investiția în soluții software de business ca o sursă potențială de creștere a avantajului competitiv, prin urmare nu alocă bugetele necesare implementării unor astfel de soluții care îi pot ajuta să-și eficientizeze activitatea. 

Care sunt cele mai noi pachete/ soluții/ sisteme/ versiuni și servicii lansate pe piață? Aveți în plan noi lansari în 2016?

Soluțiile noastre software de business (ERP & CRM & BI) se dezvoltă mereu și li se adaugă noi funcționalități în  funcție de cererile de pe piață ale companiilor din verticalele cărora ne adresăm: construcții, distribuție, agro, servicii profesionale, telecom. SocrateCloud ERP este un sistem de gestiune modern, construit pe tehnologie inovatoare în cloud, care permite modificarea cu ușurință și extinderea lui cu noi funcționalități și are un ritm de dezvoltare accelerat, fiecare lună vine cu noutăți funcționale pentru clienții care le utilzează.

An de an incercam sa îmbunătățim soluțiile BITSoftware, astfel încât să oferim produse care răspund cerințelor utilizatorilor, prietenoase, ușor de utilizat și accesibile,  pentru a ajuta companiile  să gestioneze mai bine procesele din organizație și să-și maximizeze profitabilitatea.

Pe langa SocrateCloud ERP, sistemul integrat de gestiune care este actualizat in fiecare luna, si caruia i se adauga fucntionalitati specifice pentru diferitele industrii in care activeaza clientii, am lansat luna trecută soluția de salarizare Socrate Salarii și in cloud (ea este deja utilizată de zeci de clienți din diverse verticale și de diverse mărimi on premise), continuăm să dezvoltăm soluția de Business Intelligence cu includerea de rapoarte inteligente, dashboarduri specifice pentru firmele de construcții, ne integrăm cu aplicații de devizare și project management și dezvoltăm funcționalitățile legate de gestiunea proiectelor, astfel încât să acoperim cat mai bine toate cerințele firmelor care activeză în construcții și instalații.

 

Aflati mai multe despre solutia pentru constructii SocrateCloudSeminar Online  Management eficient pentru companiile din construcții  Luni, 24 octombrie 2016, ora 12:00

Pricing. See wich pricing plan works best for you 

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...