Revoluția retailului impune investiții în tehnologie

Date: 23-08-2017
Author: Alina Răfoi

revolutia retailului.png

 

Încă de acum 15 ani cei mai mari “guru” ai internetului preziceau o revoluție a retailului, pe care noi o trăim astăzi. Retailul este acum mai viu și mai dinamic decât a fost vreodată. Marii influențatori au fost urbanizarea și utilizarea internetului, mai ales cel mobil, în toate activitățile de zi cu zi. Aceștia au schimbat complet comportamentul consumatorilor, iar retailerii care vor să țină pasul cu nevoile și așteptările acestora trebuie să evolueze și ei.

 

Schimbările sunt inevitabile, iar comercianții cu amănuntul trebuie să acționeze acum pentru a câștiga pe termen lung. Există câteva tendințe care vor influența semnificativ industria de retail: comerțul online multi-canal și mobil, campaniile de marketing personalizate și schimbările din distribuție. Fiecare tendință este puternică pe cont propriu și împreună vor redefini ceea ce este nevoie pentru a fi un retailer de succes.

Comerțul multi-canal

Modul în care consumatorii iau decizii de cumpărare s-a modificat dramatic, iar mediul online are o pondere foarte mare. Decizia de cumpărare nu se mai bazează acum doar pe disponibilitatea produsului în magazinul fizic și pe preț, ci depinde și de recenziile de pe social media, de comparatoarele de preț online sau de termenul de livrare, care trebuie să fie cât mai scurt.

Campaniile de marketing personalizate

Efectele publicității în masă nu vor dispărea, însă influența campaniilor de marketing personalizate va fi din ce în ce mai puternică. Campaniile personalizate vor ține cont de comportamentul clienților, preferințele lor de consum, de tipul de comunicare, de canalele online accesate (website, social media), tipul și frecvența tranzacțiilor, etc.

Timpul de livrare

Durata de livrare poate influența decizia unui cumpărător de a cumpăra un produs de la un anumit retailer. Amazon a fost primul retailer care a introdus livrarea în aceeași zi. Pe acest model, mari retaileri din România, cum ar fi Emag, au început să introducă noi tipuri de livrare: livrare în aceeași zi, livrare programată, ridicare din magazin sau ridicare din puncte de livrare.

Tehnologia transformă obiectivele în rezultate

Cei care doresc să reușească pe această piață trebuie, nu numai să gestioneze toate aceste aspecte cât mai eficient, ci să fie capabili să se optimizeze din mers și să ofere servicii cu valoare adăugată utilizatorului final. Tehnologia existentă oferă posibilitatea retailerilor să-și transforme obiectivele în realitate. Scopul utilizării tehnologiei este acela de a anticipa nevoile consumatorilor, de a face din cumpărături o activitate atractivă prin lejeritate și prin gama extinsă de produse.

 

Cu ajutorul tehnologiei și a sistemelor de gestiune, analiza datelor se face ușor, în timp real,  ajutând retailerii să conceapă strategii câștigătoare în contextul comerțului omnichannel și al mediului digital în care trăim.

 

SocrateERP gestionează toate procesele de vânzare ale companiilor din retail, indiferent de canalele de vânzare utilizate: magazine fizice, magazine online, platforme externe de comerț online, etc. Integrat în front office cu soluții de e-Commerce, POS, Hand Helduri și cântare electronice, SocrateERP vă ajută să gestionați eficient tot businessul de retail.

 

Intrebari? Contactați-ne și discutați cu unul dintre specialiștii BITSoftware.

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...