Reducerea nivelurilor de stoc prin urmărire continuă

Date: 21-11-2017
Author: Alina Răfoi

factory-722863_1920.jpg

Stocurile înseamnă bani, bani blocați. De aceea, unele din cele mai importante sarcini atât în producție, cât și în distribuție, sunt acelea de a reduce nivelurile de stoc și de a evita, în același timp, rupturile de stoc. O linie destul de fină și un echilibru destul de dificil de menținut, dacă nu există implementat un proces de urmărire și optimizare continuă.

Cum se dimensionează corect nivelurile de stoc?

Efectele dimensionării greșite? Fie over stock, fie out-of-stock. Oricum ar fi, bine nu este.

  • Lipsa stocurilor se traduce prin întârzierea livrării sau a producției, încălcarea termenelor de livrare agreate prin contract și, ulterior, pierderi financiare.
  • Over stock-ul înseamnă bani blocați în stocuri

De această dimensionare sunt responsabile, de la departamentul de planning,  achiziții și logistică, la management, responsabil cu alocarea banilor. Dimensionarea nivelurilor de stoc cantitativ-valoric se face calculând valoarea medie a stocurilor pe ultimele 6 luni, comparativ cu media vânzărilor din aceeași perioadă, luând în calcul eventualele creșteri prevăzute plus un procent reprezentând stocul de siguranță.

Dacă valoarea medie a stocurilor este mult mai mare decât media vânzărilor, înseamnă că sunt prea mulți bani blocați, iar dacă valoarea este mai mică, înseamnă că nivelurile trebuie ajustate, pentru a evita situațiile de out-of-stock.

Care sunt efectele dimensionării corecte?

Dimensionarea corectă a stocurilor vă ajută să creșteți eficiența prin minimizarea întreruperilor în producție sau a livrării comenzilor către clienți și implicit a pierderilor financiare. Efectele overstock-ului sau out-of-stock-ului nu sunt doar cele imediate, ci există un adevărat lanț care se propagă.

În producție, lipsa stocului de materie primă produce efecte în fluxul de producție care este întârziat. În producție, costurile oricărei întârzieri sunt enorme: atât mașinile și utilajele de producție, cât și muncitorii stau. Iar efortul de a pune în producție o altă comandă în locul celei pentru care lipsește materia primă, înseamnă și el un cost suplimentar. Rezultatul se vede în costul final al produsului, care va crește, reducând astfel rata de profit. Ca să nu mai vorbim despre costurile suplimentare de transport special și despre penalizările venite din partea clienților pentru orice oră sau zi de întârziere.

Întreruperile procesului de producție și întârzierile livrărilor pot fi anticipate și evitate folosind soluții software implementate și folosite în mod corect. Automatizarea proceselor de achiziție, urmărirea corectă a stocurilor prin utilizarea codurilor de bare și automatizarea procesului de inventar în timp real sunt elementele care conduc la o mai bună planificare și execuție a comenzilor.

Implementarea unui software de management al resurselor vă ajută să calculați și să vă planificați mult mai eficient stocurile. SocrateERP este, de peste 23 de ani, implementat de companii medii și mari din România care activează în producție și distribuție și care, de-a lungul anilor, au reușit să își optimizeze stocurile, costurile, procesul de producție și livrarea.

Cu sprijinul SocrateERP, Oil Terminal, unul dintre cele mai mari terminale petroliere dub SE Europei, își controlează și optimizează stocurile și operațiunile de reparație și întreținere a utilajelor, eliminându-se timpp morți ca urmare a cunoașterii în timp real a nevoilor de aprovizionare, precum și a lucrării sau proiectului pentru care a fost generată o comandă de aprovizionare

Tino, un important producător de încălțăminte pentru copii, este un alt exemplu de companie care a reușit să își diminueze cu aproape 20% stocurile și să își scurteze durata de onorare a comenzilor cu peste 15% prin implementarea soluției SocrateERP. 

Cavilas Construct, distribuitor de materiale de construcții și-a optimizat procesul de aprovizionare și planificarea și urmărirea stocurilor cu SocrateERP. Găsiți mai multe detalii despre experiența lor în studiul de caz Cavilas sau descărcați alte studii de caz ale clienților noștri din distribuție.

 

 Încercați SocrateCloud gratuit. Puteți acum să utilizați gratuit toate funcționalitățile incluse pentru 2 utilizatori.Alte studii de cazPricing. See wich pricing plan works best for you    

 

Share

Categorii

mai mult...

Arhivă

mai mult...